Звездната нощ на Ван Гог оживява в Амстердам

  • Звездната нощ на Ван Гог оживява в Амстердам
    Звездната нощ на Ван Гог оживява в Амстердам

Картината "Звездната нощ" на Ван Гог заживява нов живот, вдъхнат от сръбските художници Ивана Желич и Павле Петрович.

Те създават светодиодна инсталация над каналите на Амстердам. Тя е част от седмия годишен Фестивал на светлината в града. Артистите споделят, че творбата им е и коментар по въпроса за градското светлинно замърсяване.

Темата на тазгодишния Фестивал на светлината в Амстердам е „Медията е съобщението“ - фраза, използвана от Маршал Маклуън. Нейният смисъл е, че медията оказва влияние върху възприятието на съобщението.

Посетителите на холандската столица могат да видят 30-те инсталации, създадени от артисти от цял ​​свят до 20-и януари 2019 г. Част от тях е и "Звездната нощ" (The Starry Night). За създаването ѝ са използва 1400 акрилни пръчки, осветени от малки лед светлини. Инсталацията бе спонсорирана от музея на Ван Гог в Амстердам.

Звездната нощ на Ван Гог оживява в Амстердам
Снимка: Pavle Petrovic

Според артистите прозрачните пръчки са поставени внимателно в завихрящи се образувания, за да подражават на късите щрихи и интензивно въртеливи движения в картината на Ван Гог. Сръбските артисти са повлияни от проблема за градското светлинно замърсяване. Заради прекалено много светлини в градовете, хората все по-рядко могат да видят звездите. Според проучване на Научно-технологичния институт за светлинно замърсяване, 80% от земната маса страда от светлинно замърсяване, докато за 99% от хората в Европа и САЩ нощното небе е замъглено от изкуствено осветление.

Звездната нощ на Ван Гог оживява в Амстердам
Снимка: Pavle Petrovic

Ивана Желич и Павле Петрович съветват да внимаваме с ярките реклами и неправилното улично осветление, както и с промишлените съоръжения. Липсата на звезди е само най-очевидното проявление на светлинното замърсяване, но то причинява и сериозни смущения в екосистемата, на които трябва да обърнем повече внимание.

***