Артистични пейки със стихове се появиха в Бургас

  • Артистични пейки със стихове се появиха в Бургас
    Артистични пейки със стихове се появиха в Бургас
  • Артистични пейки със стихове се появиха в Бургас
    Артистични пейки със стихове се появиха в Бургас

В навечерието на Деня на българката просвета и култура пейки със стихове бяха поставени в центъра на Бургас!

Двете артистични пейки се намират на пл. "Тройката". Те представляват разгънати книги, а по страниците им са изписани стиховете на едни от най-талантливите бургаски поети. Инициативата за създаването им е на клуб "България за младите". Целта е, с този акт повече хора да си спомнят за великите българи, оставили своето културно наследство за бъдещите поколения.

Една от артистичните пейки е посветена на останалата вечно на 17 години бургаска поетеса Петя Дубарова. През 2019 г. се отбелязват 57 години от рождението ѝ. В нейна чест по страниците на книгата-пейка грее стих от "Там някъде".

Стихът на другата поетична пейка е "Ти тръгваш и се връщаш" на Христо Фотев. Илюстрациите пък са направени от бургаския художник Стоян Цанев.

"Пейките представят чувството на авторите за живота в нашия град" - каза Р. Стюард, която е част от организаторите на инициативата.

Очаква се, до десетина дни, още две такива пейки да бъдат поставени на Магазията в Бургас. По този повод директорът на пристанището Деян Димов заяви: "Районът на филиала на Националната художествена академия е прекрасното място за това. Освен изобразителното изкуство, хубаво е, че и творчеството на бургаските поети и романисти ще има свое кътче в зоната, която диша с духа на Бургас и с изкуството.“ Пейките са чудесно място, на което да поседнете с любима книга в ръка.

Организаторите не издадоха кои ще бъдат авторите, които предстоят да бъдат преоткрити чрез атрактивните пейки. Надяват се, че хората ще оценят красотата и творческия дух, който носят пейките-книги, ще им се наслаждават и ще ги пазят. 

***