Атерзее – из красотите на австрийските Алпи

  • Атерзее – из красотите на австрийските Алпи
    Атерзее – из красотите на австрийските Алпи

Нека се потопим в прохладните кристални води и на апийското езеро Атерзее.

Ежегодно, с настъпването на пролетта, чак до късна есен, крайбрежието на му кипи от глъчката на туристи, прииждащи от цял свят. Пътешествениците са привлечени от идеалния за плуване воден басейн, перфектните условия за вакaнция,  спортните състезания (по вода и по суша), които се провеждат в и около него, както и от кристалночистия въздух с аромат на рози носещ се в градината на замъка „Камер“.

Езерото Атерзее е само един от алпийските бисери, но определено е сред най-запомнящите се. То е най-голямото вътрешно езеро на територията на Австрия и попада в пределите на района Залцкамергут в  Горна Австрия. Сгушено в пазвите на австрийските Алпи, на югозапад езерото е защитено от масивите на планината Шафберг, а на югоизток – от планината Хьоленгебирге.

Атерзее – из красотите на австрийските Алпи


Водният басейн е истински летен оазис за многобройните посетителите на Австрийските Алпи. Районът, от своя страна, е известен най-вече с отличните възможности за практикуване на водни спортове като дайвинг, плуване, уиндсърфинг, водни ски и разбира се – плаване с яхти

Атерзее се намира на около 50 км от живописното градче Халщат, на около 250 км от австрийската столица Виена и на около 1300 км от  София. Крайбрежието му е осеяно с китни градчета, всяко от които популярно като туристическа дестинация– едноименното Атерзее, Зеевалхен, Шьорфлинг, Вейрег, Щайнбах, Вайзенбах, Унтерах и Нусдорф. Тук имате богат избор от опции за нощуване, ако сте се насочили към езерото Атерзее.

Атерзее – из красотите на австрийските Алпи


Въпреки че всяко от осемте малки градчета по крайбрежието на езерото е забележително само по себе си, сред тях като че изпъква едноименното Атерзее. Не само защото носи името на този живописен воден оазис насред Алпите, но и защото тук се намират едни от най-емблематичните забележителности на района. Най-интересните сред тях са замъкът „Камер“ и дървените къщи на пилони.