Авиокомпания държи служителите си на диета

  • Авиокомпания държи служителите си на диета
    Авиокомпания държи служителите си на диета

Air India въведе строги правила за теглото на своя екипаж. 

От 15 септември всички служители на авиокомпанията са подложени на строга нискомазнинна диета, а менютата ще се предлагат в самолетите, които пътуват от Делхи и Мумбай.

Официалното съобщение на компанията твърди, че ограниченията се правят със здравословна цел, а ястията в менюто са леки и съдържат в себе си част от индийската култура. Примерните блюда грах, бесан чила (вид вегетарианска палачинка) за закуска и омлет от гъби с яйчен белтък.

Това е поредната стъпка към по-стройни фигури в Индия. Наскоро министър-председателят на страната Нарендра Моди започна движението „Стройна Индия“. Причината е, че населението на страната води предимно заседнал начин на живот, което води към здравословни проблеми.

И докато това решение беше посрещнато положително от индийците, то новината за диетата в Air India предизвика вълна от недоволство в страната. Причината е, че през 2015 г. от компанията са уволнени близо 130 стюардеси, повечето от които жени, защото са били с наднормено тегло.

Тогава от превозвача заявиха, че решението е взето по причини за безопасност и заради закони, въведени от правителството, но някои хора нарекоха уволнението „шокиращо“. 130-те служители били уволнени след като близо 3500 души са били тествани за наднормено тегло. От тях 600 са били извън нормата, които са подложени на диета и упражнения, за да бъдат наети отново на работа.

По информация на компанията те се провалили на тестовете след режима и затова са били за ненадеждни за работа. Решението на Air India било определено като дискриминационно, тъй като е субективно се базира на някаква скала, която не включва опит и други важни параметри. 

Ограниченията за тегло в Индия датират още от 1980 г., когато от Air India започнаха да сравняват теглото с височината на човек.