Вижте кой е най-старият град в Индия

  • Вижте кой е най-старият град в Индия
    Вижте кой е най-старият град в Индия

Индийският град Варанаси се разпростира на бреговете на свещената река Ганг и се счита за духовната столица на страната.

Той е най-стария град в Индия и един от най-старите постоянно обитавани градове на Земята, което го прави многолик, интензивен, пъстър и хаотичен.

В миналото градът е бил известен като Каши, а по-късно – като Бенарас. Там повечето индуси се съсредоточават върху церемониалните поклонения, водещи до свещената река, където идват, за да очистят душите си чрез ритуално къпане в Ганг. Затова буквално от сутрин до вечер там могат да се срещнат поклонници, кито слизат по гхатите (свещените стъпала, които се намират около реката и водят нея). 

Старият град се простира на западния бряг на Ганг и представлява криволичещ лабиринт от пешеходни алеи. Тази плетеница от пътеки е доста клаустрофобична и претъпкана, но това е най-автентичната част на града. Всъщност там почти нищо не се е променило от средновековието насам. Старият град се влива в западния бряг на Ганг, а бреговата ивица е облицована с повече от 80 церемониални гхати.

Вижте кой е най-старият град в Индия

На източния бряг на Ганг пък можете да видите пуста пясъчна крепост, която плава в мътна мъгла, създадена от дима от постоянните огньове на кремацията в Маникарника

Нещата, които можете да правите във Варнаси варират от разходки из храмовете до курсовете по йога и молитвените церемонии по брега на реката – опциите да се потопите в автентичната за града атмосфера са много. 

По алеите на стария град можете да намерите магазини, хранителни сергии, скрити храмове, свещени божества в беседки и къщи, боядисани в ярки цветове, плюс великата свещена крава, която е навсякъде, като скитница, останала извън дома. Пригответе се да усетите миризма на кравешка тор, тамян и отпадъци, както и да чуете типичната индийска музика от доста места.

Варанаси е бил будистки град почти толкова дълго, колкото е град на индуси и затова е чудесно място да почувствате със сетивата и душата си индийската култура.