Австрийското селце Фукинг смени името си

  • Австрийското селце Фукинг смени името си
    Австрийското селце Фукинг смени името си

Жителите на малкото австрийско селище Фукинг (Fucking) ще посрещнат новата 2021 г. с ново име за селцето си. Решението бе взето от местния общински съвет в края на ноември.

Новото му име ще бъде далеч по-скучноватото Фугинг.

Съдейки по името, което предполага висок прираст, Фукинг всъщност е съвсем малко селище с около 100 жители и се намира недалеч от Залцбург.

То става световно известно през последните десетилетия заради своето име. Въпреки малкото жители и липсата на каквито и да е туристически атракции в околността, Фукинг придобива култова популярност и привлича хиляди чуждестранни туристи, които идват на посещение само за да се снимат до (или да откраднат) някоя от пътните табели.

Според местните легенди, името на селището произлиза от остготския благородник Фоко, който го основава през VI в. В немския език суфиксът „-инг” означава принадлежност на група хора към основната дума. За Фукинг това означава „мястото където живеят хората на Фоко”.

Основателите на селото обаче едва ли са имали представа, че името, което му дават, всъщност съвпада с глагол от английския език, разговорно обозначаващ процеса на съвукупляване.

Селището не получава никакво внимание до появата на интернет, когато в един момент започва да се появява в редица класации и списъци на селища с най-смешни и абсурдни имена. А това започва да привлича и туристите. Така се появяват и различни сувенири като пощенски картички с надпис Fucking Christmas или дори местния бранд бира “Fucking Hell.

Името на селището се появява дори в книга на писателя Курт Палм, описваща живота в измислено туристическо градче, което става популярно заради провокативното си име. По-късно историята е екранизирана във филм на име “Bad Fucking”.

През 2005 г. пък са откраднати всички пътни табели в рамките на една нощ. Властите били принудени да поставят и камери около тях само и само да предотвратят повторни кражби, както и да попречат на непрекъснатите опити на туристите да демонстрират твърде буквално името на селото.

През 2018 г. Фукинг беше дори включено в късометражния филм на сайта за възрастни PornHub.

Всичко това води до официалната смяна на името на селището, което след Нова година ще се казва Фугинг.

Това е потвърдено от кмета на община Тарсдорф, Андреа Холцнер, „Изтърпяхме достатъчно медиен шум и лудост по този въпрос през годините”, споделя тя.