Най-голямата ледена пещера в света

  • Най-голямата ледена пещера в света
    Най-голямата ледена пещера в света

Най-вероятно не сте чували за Айсрийзенвелт – удивителната ледена пещера в австрийските Алпи, която ще ви омагьоса. 

В буквален превод името и означава „свят на ледените гиганти” и определено ѝ подхожда. Пещерата е разположена на 40 км южно от Залцбург, в частта Тененгебирге на Алпите. 20-метровият ѝ вход създава усещането, че е врата към друг свят. Интересен факт е, че тя е най-голямата ледена пещера в света – студената красота на стотиците отблясъци на кристалите и мащабите на ледените фигури могат да ви накарат да се почувствате като джудже.

Преди стотици милиони години реката Залцах минавала през тези планини, като постепенно дълбаела лабиринт от варовикови тунели и проходи, чиято дължина днес е 42 км.

Най-голямата ледена пещера в света
Снимка: flickr/Guenter KONZ-BEYER, Bad Erlach


Преди да бъде открита в края на XIX в., пещерата била известна само на местните ловци. Те обаче отказвали да влизат вътре, защото вярвали, че това е вратата на ада. Ледът, който веднага те пренася в една друга реалност, наистина създава усещането за свят, доста далечен от човешкия.

В пещерата има непрекъснато течение. През зимата въздухът навлиза от входа към вътрешността, а през лятото студеното течение се обръща от вътрешността навън, като не позволява на леда да се стопи.

Най-голямата ледена пещера в света
Снимка: flickr/Pedro


И така, представете си не просто пещера с красиви ледени фигури. Около вас се издигат огромни грамади лед, които стигат до самите скалисти сводове на пещерата – като че ли сте попаднали в ледена приказка!

В пещерата няма прокарано електричество. На входа всеки посетител получава карбидна лампа и трябва да си свети сам, а обиколката продължава 75 мин., през които ви гарантираме, че ще се насладите на невиждана красота!