Азорските острови: Свят на различията

  • Азорските острови: Свят на различията
    Азорските острови: Свят на различията

Азорските острови може да принадлежат на Португалия, но въпреки всичко този вулканичен архипелаг изглежда подобен на континенталния си братовчед, има дивота в неговия пейзаж, геология и история, които го отличават.

Буревестници (птици) крещят над ониксово-черни морски скали, които се издигат триумфално от надигащия се бял прибой. В същото време вятърът размахва пепел от сива скалиста гърбица с остри ръбове. От върха на фара Капелиньос поглежднате към дивия запад на остров Фаял.

Остров Фаял, познат като Синия остров, получава своя "син" прякор поради две основни причини - големият брой сини хортензии, украсяващи улиците на градовете и селата, както и цвета на водата, която обгражда острова.

Фаял, един от деветте Азорски острови в Португалия, е истинското царство на сините хортензии. Най-доброто време да дойдем тук е в началото на август, когато растенията са в апогея на своя разцвет и хората от целия остров се събират заедно, за да празнуват Semana do Mar - седмица, изпълнена с различни събития.

Сега фарът Капелиньос е музей, показващ снимки и филмови кадри от 1957 г., време, когато колосални фонтани от пара и кал избухват от океана във верига от бумтящи експлозии. Гъбести облаци от черна пепел се издигнат в атмосферата и през следващите месеци от вълните се издига нов остров, висок 100 метра. След това потоците от лава образуват провлак, закрепвайки новия къс към Фаял.

Географията и геологията на Азорските острови не са древна история; случват се пред очите ви. Тези девет (към днешна дата) вулканични острова, една трета от пътя между Лисабон и Ню Йорк, са изстискани от дъното на Атлантическия океан в резултат на местоположението им на кръстовището на три континентални плочи – Евразийската, Африканската и Северноамериканската. Но това е непрекъснат процес. Изригвания, тътени и трусове са нещо обичайно, така че трябва да сте подготвени за малко тектонични вълнения. Ще откриете богатство от дива природа, традиции и митове, свързани с усещането на островите за огнена непостоянност.