Българите предпочитат картовите плащания в чужбина, особено в ресторантите

  • Българите предпочитат картовите плащания в чужбина, особено в ресторантите
    Българите предпочитат картовите плащания в чужбина, особено в ресторантите

Тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от тези пътувания са в Европа. Гърция е най-популярната дестинация за 40% от пътуващите, следвана от Италия с 22% и Турция с 20%. Германия е на четвърто място с 13% от анкетираните, които планират да посетят. Тези прозрения идват от проучването на Visa „Намерения за пътуване и плащания 2024“, което включва данни от седем страни от Централна и Източна Европа, включително България.

Най-често българите използват картите си за разплащания в ресторанти (78%), хранителни магазини (75%) и музеи (65%). Общественият транспорт (54%) и увеселителни паркове (47%) допълват първите пет категории за картови плащания. По същия начин транзакциите чрез смарт часовници и телефони са често срещани, като 71% плащат в ресторанти, 64% в хранителни магазини и 60% в музеи. Повече от половината (58%) използват смарт устройства за плащане в градския транспорт, а 48% ги използват в клубове.

Проучването разкрива, че българите планират да похарчат средно около 735 евро на човек за най-дългото си планирано пътуване в чужбина. Удобство (69%), риск от загуба на пари в брой (64%) и бързина на плащане (38%) са основните предимства на използването на карти. Други предимства включват повишен контрол върху разходите (36%) и изгодни обменни курсове (33%).

Що се отнася до източниците на информация за пътуване, 47% от българите разчитат на семейството и приятелите. Туристически сайтове като TripAdvisor и peika.bg се използват от 36%, докато 34% се обръщат към туристически агенции и брошури. Социалните мрежи като Instagram, Facebook и TikTok вдъхновяват 24% от пътуващите.

Повече от половината българи планират почивката си самостоятелно (56%). За тези пътувания се предпочитат онлайн резервациите за настаняване (63%), транспорт (44%) и входни билети или екскурзии (20%). Във всички тези услуги разплащателната карта е най-популярният метод. Пакетните ваканции представляват над една трета от пътуванията (39%), като 51% са резервирани в офис на туристическа агенция и 49% чрез онлайн платформи или уебсайтове на туристически агенции. Разплащателните карти са и най-често използваният метод за онлайн покупки на туристически пакети.

Когато пътувате в чужбина, се препоръчва да плащате в местна валута за потенциално по-добри обменни курсове и да използвате карти вместо пари в брой, за да се възползвате от различни методи за защита. Картите Visa се приемат в над 130 милиона заведения в повече от 200 държави и територии.