Български традиции и обичаи за Баба Марта!

  • Български традиции и обичаи за Баба Марта!
    Български традиции и обичаи за Баба Марта!

Честит Баба Марта! Да сте здрави, румени и засмени!

Мартеници в бяло и червено греят по ръцете, дрехите и дома на българина от незапомнени времена. Закичваме се с тях и днес за здраве, плодородие, благоденствие, за да посрещнем раждането на новия живот с пролетта!

По този повод решихме да ви припомним няколко интересни традиции и обичаи, свързани с 1-ви март!

- На този ден стопанката на къщата става рано, измита двора, запалва буен огън и закача пред дома си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци. Те щели да пазят къщата, за да не влезе в нея злото.

-  В някои добруджански села на този ден не се тъче, не се тупа и не се вари нищо, за да не се разгневи Баба Марта.

- Не се слагат черни /опушени/ съдове, за да няма болести по растенията.

- В Родопите мартеничките се наричат байници и са от разноцветни конци – сини, зелени и розови.

- За да се прогони всичко лошо от дома, се пали огън, в който се изгаря сметта. След това всички прескачат жаравата.

- Жените не работят с нож и ножица, за да се родят здрави и силни животни.

- На този ден възрастни жени не излизат извън дома си, за да не срещнат Марта и да я разсърдят, тъй като тя ще се усмихне и времето ще е хубаво, ако я срещне млада жена или мома.

- Жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки.

Български традиции и обичаи за Баба Марта!

- В деня на Баба Марта всички стават много рано, „за да не им напикава Марта очите“, т.е. да не са сънливи през лятото.

- В някои райони, например към Македония, моми и момци излизат рано, за да видят някоя птица, пазейки се да не съгледат нещо друго, като куче, котка, човек. В ръце те носят приготвени още от вечерта хляб, чисто сребро и злато (разбирай пари), които изнасят със затулени очи. Видят ли птица, то значи, че ще бъдат през годината леки, т.е. подвижни, работливи и щастливи. Хлябът се държи за плодородие, а парите – за богатство.

- На този ден не се дава нищо на заем, за да не излезе берекетът от къщата, но и никой не взима нещо от чужда къща, за да няма нужда и през годината да заеме чуждо.

- По първите дни на месеца може да се гадае за времето през годината. Щом започне месец март, настъпват т. нар. „броени дни“. По тях се брои за времето през следващите седем месеца: 1 март е за март, 2 март за април, 3 март за май, и т.н. до септември.

- Според поверието мартениците се свалят, когато човек види пойна птичка. Слагат под камък и след девет дена се гледа, какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата, ако пък има други по-едри буболечки – ще е изобилна и щедра.

- Ако искате да сте румени и здрави през цялата година, трябва да завържете мартеницата на цъфнало дръвче. А ако искате да се избавите от всичко зло, трябва да я хвърлите в течаща вода, която да отнесе злините.

Баба Марта бързала,
мартенички вързала,
на момиче и кокиче,
на момче и на дръвче!
Аз пък ще вържа на теб,
с пожелание за късмет!

***