Най-интересните събития за март 2018 г.

  • Най-интересните събития за март 2018 г.
    Най-интересните събития за март 2018 г.

Идния уикенд ще бъде цели 4 дни, защото 5 март е обявен за официален почивен ден.

Ние от Peika.bg сме подбрали някои от най-интересните събития за вас в този период.

Вижте къде и какво ще се случва на националния ни празник - 3-ти март! Но не си мислете, че това ще са единствените събития през почивните дни. Очакват ви още много!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Балканско Гуча "Баба Марта" Парти

2 март

Заповядайте на 17-то издание, на най-големия карнавал на балканската лудост и радост: ,,Балканско Гуча Парти’’. Както вече се досещате, с това издание ще бъде отдадена любовта и признателността към двата най-български и най-светли празници, а именно ,,Баба Марта'' и 3-ти Март. Повече информация тук

*

Самарското знаме във Военноисторическия музей

3 март

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме. Светините – символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция. Допълнителна информация тук.

*

Изложба YOUTHEXHIBITION/VOL.2

до 3 март

Проектът МЛАДОСТ/YOUTH  обгръща различни поколения от българската художествена сцена, извеждайки зрънцето младост на всяко от тях. Сред авторите, чиито творби са отсети за изложбата, има както утвърдени имена, така и млади таланти, познати и не толкова. При всички случаи обединяващото между тях е не популярността им, а отношението им към живота, запазило младежкия поглед към реалността или към вътрешния творчески свят. А младостта според кураторите не е само свежест, но и терзание, съмнение, моментът преди да намериш себе си, но вече предчувствайки, че си тръгнал накъдето трябва. Повече информация тук

*

Интеркативна образователна изложба "Германия - страна на откриватели"

до 7 март

Изложбата „Германия - страна на откриватели“ тематизира световнозначими германски открития в природо-научните дисциплини в областите информатика, енергия, мобилност, комуникация, медицина, оптика и материали. Към всяка област има пет или шест експоната, които са обяснени и онагледени чрез снимки и текстове. Интерактивни елементи ни канят за активно участие. Филми и станции за слушане допълват експозицията. В централната част посетителят получава информация за следване и изследователска дейност в Германия. Фокусът е насочен както към исторически открития, така и към определящи  бъдещето иновации. Още информация за изложбата тук.

*

Концерт-спектакъл на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет

8 март

Неустоимата Милица, заедно с верните й партньори в „музикалните престъпления“ - превъзходните музиканти от Михаил Йосифов секстет, се качват на сцената на Terminal 1 на 8 март, четвъртък, за атрактивния концерт-спектакъл “Да хвърлим операта в джаза”. Оперни арии в джаз аранжименти, любими песни от анимационни филми, също хвърлени в джаза, и джаз стандарти, поднесени по нестандартен начин. Милица и момчетата от секстета наскоро записаха някои от композициите, които ще чуем на 8 март в Terminal 1, така че албумът “Да хвърлим операта в джаза” вече с нетърпение се подава на музикалния хоризонт. Още информация тук.

*

13 лекции и уъркшопи за активен начин на живот

10 март

Историите на трима световноизвестни атлети и приключенци, както и множество полезни уъркшопи на теми като спорт, тренировки, здраве, хранене, мотивация, са част от програмата на форум "Физкултура". Събитието ще се проведе на 10-и март (събота) в Sofia Event Center и се организира от Спортен клуб "Бегач". Третото издание на еднодневния форум за активен начин на живот ще започне след броени дни, като тази година той е с още по-богато съдържание, с повече участници и в две зали. Програмата му е разделена в две основни направления – презентации на гост-лектори в голямата зала на Sofia Event Center и практически уъркшопи – в малката. Повече информация тук.

*

Изложба-инсталация "Като в тъмно огледало"

до 11 март

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly. Изложбата-инсталация ще бъде представена в София от 20 февруари до 11 март в Софийска градска художествена галерия. Повече информация тук.

*

„Имане” - изложба на Хубен Черкелов

до 11 март

„Имане” е първата самостоятелна изложба на Хубен Черкелов от 18 години насам. Специално за нея художникът създава 10 платна, интерпретиращи картини на значими за изкуството ни имена като: Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти. През последните години, за основа на своята живопис авторът използва визуални образи взети от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за познаване и оценяване на изкуството като стойност. Още информация тук

*

“Изложба за ценители” в Галерия Сезони

13 - 19 март

За да отпразнува 25-годишнаната си история, Галерия Сезони представя ексклузивна серия от изложби за любители на изкуството. В първата “Изложба за ценители” са включени произведения от колекцията на галерия Сезони! Ще бъдат представени ценни и редки произведения на художници, като: Харалампи Тачев, Цветана Щилиянова, Васил Стоилов, Димитър Казаков – Нерон, Стоян Венев, Доньо Донев, Магда Абазова, Деню Чоканов, Васил Иванов, Валентин Старчев, Салвадор Дали, Ман Рей, Жорж Брак .Още информация тук.

*

Концерт на Иво Димчев в Терминал 1

14 март

ИВО ДИМЧЕВ се завръща на сцената на Клуб Терминал 1 на 14 март, сряда. Вратите на клуба отварят в 21:00 ч., а концертната част стартира в 22:30 ч.  Първият клубен концерт на Иво Димчев в София се състоя именно в Терминал 1 на 23 ноември 2017 година. Събитието се разпродаде за броени дни. Поради големия интерес към музиката на артиста, се осъществиха цели три успешни концерта в рамките на два месеца. Допълнителна информация тук.

*

Мултимедиен концерт „Бетовен, Девета симфония“

24 март

В края на март, 24-ти (събота) от 19:00 часа в зала България ще зазвучи най- известната симфония на Бетовен, но в непозната досега светлина. От Фортисимо Фамилия са подготвили един различен концерт за възрастни, „Бетовен, Девета симфония“. Концертът ще разкрие детайли от живота и тайни от силата на музиката на Бетовен. Организаторите го наричат “образователен”, с което разкриват, че публиката ще научи любопитни и не толкова популярни факти от живота на композитора. Освен това зрителите ще погледнат какво се крие в задкулисието на композицията на една от най- изпълняваните симфонии на Бетовен, Симфония #9, което ще им помогне да я чуят по- задълбочено. Още информация тук.

*

Architect Live in Sofia

24 март

По специална покана на Студио А за първи път в България ще гостува Daniel Myer, електронен музикант и продуцент, познат като дългогодишен двигател зад бандата Haujobb и разнообразните проекти Aktivist, DSTR, Hexer, Liebknecht, Architect и др. На 24 март в клуб "Mixtape 5" B-Side ще видим премиера за българската публика на лайв шоуто на Daniel Myer в неговото Architect превъплъщение. Съпорт на живо ще представи Ангел Симитчиев с музикалното си алтерего Mytrip, с което изпраща слушателите на агресивно звуково преживяване и сурово пътуване в света на жанрове като ambient и drone. Повече вижте тук.

*

Изложба "В светлината на Освобождението"

до 15 април

Реионален исторически муззей – София представя изложбата "В светлината на Освобождението", посветена на 140 години от Освобождението на България. Откриването е на 27 февруари 2018 г. (вторник) в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) от 17:30 ч. "В светлината на Освобождението" е експозиция, описваща борбата на българите за самостоятелна държава. Изложбата се посвещава на 140 години от Освобождението на България от османско владичество като фокусът пада върху случващото се в София. Още информация тук

*  

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Честване на 140 г. от Освобождението

3 март

Тържествата ще започнат в 11.00 ч. от катедрален храм “Св. Богородица”. Там ще бъде отслужен молебен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай. В 12:00 часа честванията ще продължат пред паметника на руските освободители – Бунарджика. Цялата програма можете да видите тук.

*

Изложба "Път на младите"

до 5 март

Проектът "Път на младите" на културен център "Бялата къща" продължава. През изминалата 2017 година над 20 млади автори от цялата страна - фотографи, художници и скулптори показаха творбите си пред пловдивската публика и я спечелиха завинаги! Предстоящите шест изложби отново ще ни направят съпричастни  с емоционалните и философски търсения  на младите. Началото за 2018 г. поставят Поли Велкова, Петко Недялков и Христомир Великов на 7 февруари /сряда/ от 18.30 часа. Още информация тук

*

Дефиле „Уикенд в Пловдив

9 - 11 март

Дефиле „Уикенд в Пловдив“ ще предложи на жителите и гостите на града на 9, 10 и 11 март 2018г. от 12 часа в петък до 12 часа в неделя, не само да прекарат един необичаен уикенд в Пловдив, но и да се докоснат до магията на най-стария жив град в Европа. За целта, през тези 48 часа, желаещите ще могат да разглеждат „пъстрата палитра“ на хотелската база с в града, тайните на нейната „кухня“, да посетят спектакли, музеи и галерии, да вкусят от специалитетите в пловдивските заведения, да  релаксират  и пренощуват в някой хотел, както и да се възползват от допълнителните услуги на всеки един участник в събитието – Спа и Релакс центрове, басейни, фитнес зали и др. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Честване на 140 г. от Освобождението

3 март

Честванията за националния празника на Република България ще започват в 09:30 ч., в храм „Възкресение Христово”. Там ще бъде извършено поклонение и полагане на цветя на Паметник и на Паметна плоча на загиналите руски воини. Тържествата ще продължат пред сградата на Общината в 10:30 часа. Пълната програма можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В КАЗАНЛЪК

Честване на 140 г. от Освобождението

2- 3 март

Тържествата започват на 2-ри март, петък, с паметна среща с потомци на Опълченци от Казанлъшкия край, която ще се проведе от 16:00ч. в Информационния център на ул.“Искра“ №4. Срещата с различните човешки съдби за българското Опълчeние ще бъде съчетана с награждаването в спектакъла – рецитал „С обич към България“.  На 3-ти март честването ще започне с издигане на националния флаг на Република България в 09:30ч. на централния площад „Севпотополис“. Цялата програма вижте тук.

*

СЪБИТИЯ НА ВРЪХ ШИПКА

Честване на 140 г. от Освобождението

3 март

Тържествата за Националния празник на Република България ще започват в Шипченски манастир „Рождество Христово“. От11: 00 часа честването ще продължи на връх Шипка. Цялата програма за празника можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В БЛАГОЕВГРАД

HackAUBG

23 - 25 март

HackAUBG е вторият хакатон, провеждан в Благоевград, на кампуса на Американския университет след HackBlagoevgrad. Отбори между 2-ма до 5-ма участници ще се състезават за челните места, проектирайки и защитавайки своите софтуерни и/или хардуерни проекти на тема, обявена в началото на самото събитие на 23-ти март. HackAUBG е отворен за програмисти, дизайнери, предприемачи и ентусиасти напълно безплатно.  Повече информация можете да намерите тук.

*

СЪБИТИЯ В КРЕСНА

Outdoor & White Water Fest в Кресненското дефиле

31 март - 1 април

През уикенда на 31 март и 1 април, за втора поредна година, край бреговете на река Струма ще се проведе Outdoor & White Water Fest, с който ще бъде дадено официално началото на рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле. Домакин е Център за приключения и рафтинг кемп Адвенчър Нет. След като близо 800 човека посетиха първото издание на събитието миналата година, през 2018 г. се очаква фестивалът със свободен достъп да посрещне над 1200 човека с атрактивна целодневна програма, съчетаваща разнообразни спортни активности сред природата (рафтинг, колела, катерене, летене с парапланер, пейнтбол), музика на живо, DJ парти и прожекции на тематични филми. Още информация тук.

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук

***