Българските странности, които шокират чужденците

  • Българските странности, които шокират чужденците
    Българските странности, които шокират чужденците

Стъпилият за първи път в България чужденец, особено ако, не дай си боже, не е бил друг път в балканска страна, бива незабавно засмукан от водовъртеж от гостоприемство, кирилица, каруци по централните улици, невъобразима бъркотия от „да“ и „не“... Събрахме няколко мнения от наши познати и познати на познати на тема "Кое беше нещото, което те учуди най-много в България, когато дойде за първи път".

"Да“ и „не“ са пълна мистерия

Според непредставително проучване около 99% от чужденците, стъпващи за пръв път в България, изпадат в пълно недоумение защо казваме „да“, а клатим глава за „не“ (и обратното). Казусът се заплита допълнително, след като много хора взеха да пътуват в чужбина и да възприемат обратната комбинация от думи и движения на главата. В настаналата пълна каша ние все така си се разбираме, а чуждестранните ни приятели – все така не.

Жените са кукли, мъжете – шампиони по културизъм

Двамата французи Изабел и Люк, които бяха в България само от няколко часа, споделиха, че истински културен шок за тях е, че жените са облечени като кукли, а повечето мъже приличат на шампиони по културизъм. Помпането на мускули може и да не е на мода във Франция, но извинете, тук си имаме стандарти!

Поръчка с часовников механизъм

На италианеца Джузепе бяха нужни само няколко седмици, за да установи, че когато няколко души поръчват в заведение, поръчките им не идват едновременно. За него беше истински странно, че супата на единия трябва да изстине, докато дойде салатата на другия, вместо просто всичко да пристигне едновременно. Прочетете нашето интервю с Джузепе.

Тишината и спокойствието

Първото, което ме учуди, бяха откритите пространства, тишината и спокойната атмосфера, което може да шокира някои българи!“ разказа ни Джеймс от Англия. Джеймс избира да поживее в България, след като прекарва известно време в доста по-бурния по темперамент град Палермо. Прочетете цялото интервю с Джеймс

Пържените картофи със сирене и още няколко неща

Какво ще те шокира в България зависи от това откъде идваш. „Евтините таксита, уличните кучета навсякъде, пържените картофи със сирене. Струваше ми се, че всички пият кафе и че една чашка кафе можеш да купиш буквално на всеки ъгъл. Че ако искаш да платиш покупки с банкноти от 50 или 100 лева, това ще е голям проблем за касиерите. Че всички момичета са с пресирана коса“ - ето го топ 6 на културния шок на Яна от Словакия. Тя признава, че и до ден днешен продължават да я учудват абитуриентските балове, както и... автобус 88. Прочетете цялото интервю с Яна.

Кирилицата

Ако си чужденец и не можеш да четеш на кирилица, не можеш да разбереш на коя улица си, коя е твоята спирка, какво пише на билета ти. В замяна на това получаваш бонус преживяване: някои букви ти се струват познати, но се оказва, че са съвсем други. Огромният надпис РЕСТОРАНТ не се чете „пектопахт“. Сори.

Каруците в центъра на София

Едно от нещата, които правят най-голямо впечатление на норвежеца Роар Квареквол (наред с кирилицата), са каруците в центъра на София. Както и пътните знаци, които предупреждават за тях. Тук се чувстваме длъжни да отвърнем на удара и да отбележим, че в Норвегия имат пътни знаци „Внимание! Преминаващи лосове!“.

Циганите

Това, което ме удиви, е, че имате на практика два народа, които живеят разделено – българите и циганите. По време на целия си престой тук не съм чул нито една добра дума за циганите. Том Тъмб идва от Англия и прекарва известно време тук. Цялото ни интервю с Том можете да прочетете тук.

Голямата бира

Малцина са българите, които осъзнават колко благословени сме ние да имаме бира в певеце двулитровки (и двулитровки с бонус 250 мл). В много от страните в Западна и Северна Европа бирата се продава само в малки, стъклени бутилки. Голяма бира - голямо сърце, е казал мъдрецът. Или пък не го е казал. Във всеки случай, включете бирата в бутилка от 2 литра в следващата си благодарствена молитва.