Бързо бягство от София за малки и големи - Музей на мечката в ПП "Витоша"

  • Бързо бягство от София за малки и големи - Музей на мечката в ПП "Витоша"
    Бързо бягство от София за малки и големи - Музей на мечката в ПП "Витоша"

България се радва на много и различни по рода си музей. За някои от тях сте чували и се е споменавало често, но други може и да сте пропуснали. Сега ще обърнем внимание на един малко по-различен и интересен музей, а именно "Музей на мечката" в ПП "Витоша".

Ако сте решили тази събота и неделя да се разходите из Витоша, ви предлагаме да посетите Музея на мечката. Той се намира в района на Дендрариума на мястото на полуразрушен, изоставен пътен кантон, който Дирекцията на Природен парк “Витоша” ремонтира и възстановява.

В музея са представени начинът на живот и биологията на най-едрия европейски хищник – кафявата мечка.

Бързо бягство от София за малки и големи - Музей на мечката в ПП "Витоша"

Посетителите могат да се запознаят с видовете мечки, с разпространението на кафявата мечка в България, с нейните местообитания и годишен цикъл, с правилното поведение в планината при среща с мечка. Представени са и някои традиционни народни вярвания, свързани с мечката.

Мястото е изградено през 2004 г. на мястото на полуразрушен кантон. Разположено е на около 2 км от м. Дендрариума по пътя за Златните мостове. Тук посетителите могат да се запознаят с видовете мечки, тяхната еволюция и разпространение. Специално внимание се обръща на разпространената в България (в т.ч. и на Витоша) кафява мечка, нейните местообитания, годишен цикъл, размери, сетива, поведение, хранене, опасностите, които крие за човека. Дават се полезни съвети при среща с мечка.

Бързо бягство от София за малки и големи - Музей на мечката в ПП "Витоша"

Музеите на водното конче и на совите са разположени в м. Белите брези и са също в непосредствена близост до Дендрариума. Децата научават много любопитни подробности за близо 70-те вида водни кончета, срещащи се в България, за местообитанията им на Витоша, за характерните особености на тялото, храненето, размножаването и враговете на тези красиви насекоми.

За 10-те вида сови, които се срещат в България може много да се научи от разположения до музея на водното конче музей на совите. Как виждат и чуват совите, с какво се хранят и как ловуват, кои са прелетни и кои не са.