Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света

  • Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света
    Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света

Едно от нещата, които човек задължително трябва да види през живота си е базиликата “Свети Петър” във Ватикана.

Освен че е считана за най-голямата църква в света, тя е и най-известният паметник на ренесансовата архитектура. Проектирана е от най-добрите архитекти на ренесансова Италия и макар да не е главно седалище на Римокатолическата църква, “Свети Петър” е сред най-свещените места на католицизма.

Счита се, че именно тук е погребан свети Петър, който е един от 12-те апостоли на Исус и пръв епископ на Рим, а също и пръв в списъка на римските папи.  Смята се, че гробът му се намира точно под олтара и поради тази причина много от римските папи са погребвани също тук. Църква на това място е имало още през IV век, но сградата, която днес познаваме е построена в периода 1506-1626 година. За пръв път за разрушаване на старата сграда (която е била в много лошо състояние) и построяване на нова се заговорило през XV век по времето на папа Николай V. Той възлага задачата на двама известни за времето си архитекти – Леон Батиста Алберти и Бернардо Роселино. Последният изготвя план за напълно нова базилика, но поради политически проблеми, съпътстващи управлението на папата, проекта остава неосъществен. Интересен факт е, че папа Николай V издава нареждане за разрушаване на Колизея, като оттам са взети 2500 коли с каменен материал за строежа на новата базилика.

В началото на XVI век, управляващият тогава папа Юлий ІІ си поставя амбициозната задача да срине до основи старата църква и на нейно място да изгради здание, което не само да засенчи езическите храмове, а и православните такива. Той възлага на Микеланджело Буонароти да проектира собствената му гробница, която щяла да се намира в бъдещата базилика. За проекта по създаването на самата църква пък се състезават най-знаменитите италиански архитекти,като в крайна сметка е одобрен този на Донато Браманте. Строежът започва през 1506 година, като идеята на Браманте е постройката да е във формата на гръцки кръст. След смъртта му за главен архитект е назначен Рафаело, който се придържа към традиционната форма на латинския кръст. По-късно – през 1546 година със задачата се заема Микеланджело, като идеята му е да има централен купол и вход с много колони от източната страна. Той прави масивни носещи конструкции и издига барабана на централния купол (завършен след смъртта му). От 4-те малки купола, които били предвидени в проекта на Микеланджело, в крайна сметка са построени само два, като най-точно е изпълнен замисълът му при западната олтарна стена.

Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света

Довършителните дейности по базиликата се осъществяват при управлението на папа Павел V, който назначава архитекта Карло Мадерна. Той се връща към формата на латинския кръст и построява фасадата. Освен от внушителна базилика, обаче, се оказва, че Рим има нужда и от площад, на който да се събират вярващите, за да искат благословия от папата или да участват в религиозните празници. Тази задача е възложена на Джанлоренцо Бернини, който в периода 1656-1667 година успява да осъществи проекта по създаването на площад пред базиликата.

Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света

Влизайки в “Свети Петър” можем да видим много неща, които да ни накарат да затаим дъх, тъй като целият интериор на базиликата излъчва величие. Първото място, на което ще попаднете е атриумът. Там ще видите 5 врати, които водят към основната църква, като всяка от тях има свое име и предназначение. Първата врата вляво се нарича Вратата на смъртта, понеже през нея минават погребалните процесии. Изобразени са смъртта на Исус Христос, на Дева Мария, на първия папа и т.н. Втората врата е Вратата на доброто и злото, като панелът вдясно изобразява доброто, а този вляво злото. Третата врата се нарича Вратата на Филарет, като  се отваря само при специални случаи. Направена е от стопен бронз от оригиналната врата на Свети Петър, която се счита за първата ренесансова творба в Рим. Изображенията тук са на Исус Христос, на Дева Мария, както и на св. Петър и св. Павел. Четвъртата врата е тази, през която се влиза и е кръстена Вратата на тайнствата. Върху нея са изобразени седемте тайнства. Последната врата е разположена най-вдясно и се нарича Порта Санта (Свещена врата). Тя се отваря на всеки 25 години, на Коледа. Последно е отваряна от папа Йоан Павел ІІ през 2000 година, и е затворена на следващата Коледа през 2001 година.

Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света

Влизайки в същинската част на църквата ще забележите, че разстоянието от единия до другия и край е огромнотя заема 6 акра и в нея има място за 60 000 правостоящи поклонници.

Тук може да бъде видяна интересна бронзова статуя на свети Петър, която е била част от старата църква. Тя е от XIII век и се счита за дело на Арнолфо ди Камбио. Светецът е изобразен с ключове в едната ръка, които символизират авторитета, даден му от Исус Христос, а с другата ръка дава благословия. Много вярващи считат статуята за чудодейна и затова често се докосват до нея.

Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света

Едно от най-известните неща в “Свети Петър” е балдахинът на Бернини. Представлява четири колони с купол, който се издига на височина 29 метра, като на всяка една от колоните има статуи на ангели.

Сред интересните забележителности в базиликата са още: Пиета (която Микеланджело прави едва на 25 години); дървено разпятие (от XIII-XIV, смятано за дело на Пиетро Кавалини); множество гробници на различни папи.

 Базиликата “Свети Петър” – един от най-величествените храмове в света