Белфаст – природа, история и улично изкуство

  • Белфаст – природа, история и улично изкуство
    Белфаст – природа, история и улично изкуство

Белфаст е град, в който може да се насладите на множество исторически и културни забележителности и да се потопите в месното улично изкуство.

Той е столицата на Северна Ирландия и вторият по големина град на целия остров. Името му в превод означава „устието на вретеното“. Разположен върху виещата се река Фарсет, Белфаст изумява със своите контрасти. Градът някога е основан на югоизточния край на езерото Белфаст Лох, която днес е една от любимите дестинации на жителите и гостите на града за разходки и отдих през свободното време.

Районът е бил населен с хора още по времето на бронзовата ера, а по хълмовете около града могат да се видят останки и от желязната ера. През 17-и век Белфаст отбелязва своя подем и нараства значително, като до края на 20-и век се превръща в процъфтяващ търговски, културен, индустриален и исторически център.

Белфаст – природа, история и улично изкуство

Посетите ли това отдалечено градче, лесно ще забележите, че е в типичния за острова
викториански стил. Същевременно то крие в себе си символи, изкусно вписани в архитектурата, като глави на царе, митологични създания, богове, дори ликовете на прочути поети и писатели.

Белфаст – природа, история и улично изкуство

Интересен факт за града е, че
тук е построен и потеглил известният кораб ТитаникВ наши дни има музей, в който можете да разберете всичко за огромния плавателен съд, чиято трагична история става световноизвестна.

Белфаст – природа, история и улично изкуствоСнимка: Nico Kaiser/Flickr

Едни от главните забележителности на града са: площад Виктория, замъкът Белфаст, фонтанът Джафф и ботаническата градина, посветена на принцеса Даяна. Голяма част от центъра на Белфаст е пешеходна зона с множество обособени места за отдих. Градът е подходяща дестинация за всички любители на разходките сред природата. Съчетанието между високите хълмове, морския залив и речната долина правят Белфаст незабравимо място.

Белфаст – природа, история и улично изкуствоСнимка: Philip McErlean/Flickr

Б
елфаст съчетава в себе си прекрасната комбинация от природа, история и и модерно уличното изкуство – място, на което трябва да отделите поне няколко дни, за да се потопите в атмосферата му.