Берлинската катедрала: 114 м над улицата

  • Берлинската катедрала: 114 м над улицата
    Берлинската катедрала: 114 м над улицата

С издигащия се на 114 м купол огромната Берлинска катедрала в центъра на германската столица не може да остане незабелязана. Макар повечето туристи да използват църквите и манастирите предимно за фон на снимки, много от религиозните постройки са преживели интересни превратности на съдбата. Като тази катедрала, преобличана няколко пъти в дрешки на различни архитектурни стилове, жестоко пострадала по време на Втората световна война, но оцеляла въпреки всичко.

Берлинската катедрала: 114 м над улицатаСнимка: German National Tourist Board

Някогашна дворцова църква и семеен параклис на династията Хоенцолерн, сградата е построена наново при Вилхелм II между 1894 и 1905 г. Днес най-посещавани са баптистерият (кръщелното) и църквата, кайзерското стълбище, Хоенцолерската гробница и музеят на катедралата, както и църквата за проповеди със забележителния си купол.

Историята на катедралата започва през Средновековието с построяването на пасторството и църквата през 1465 г. През 1747 г. при Фридрих II архитектът Йохан Боуман изградил бароков храм с овален купол, а 70 години по-късно той бил реновиран отвън и отвътре в класицистичен стил. След още много по-малки реконструкции по катедралата, през 1894 г. Вилхелм II наредил пълното ѝ реконструиране.

Берлинската катедрала: 114 м над улицатаСнимка: German National Tourist Board

Първоначално сградата се състояла от проповедническата църква, баптистерий и несъществуващата днес мемориална църква. Четири стълба поддържат купола, а той самият се издига на 114 метра над нивото на улицата. Отвътре катедралата е украсена с обемисти елементи, свързани с новия завет и църковните реформи.

Берлинската катедрала: 114 м над улицатаСнимка: German National Tourist Board

През Втората световна война по катедралата имало много поражения. Бомба превръща в руини проповедническата църква и гробницата на Хоенцолерн. Едва 30 години по-късно започва възобновяването на унищожената църква. През 1983 г. завършват външните работите по катедралата. Вътрешните пък приключват през 2002 г. с празничното откриване на осмата и последна мозайка на купола.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!