Без стомашни драми на път: пробиотици при пътуване до екзотични дестинации

  • Без стомашни драми на път: пробиотици при пътуване до екзотични дестинации
    Без стомашни драми на път: пробиотици при пътуване до екзотични дестинации

Несъмнено едни от най-вълнуващите моменти в живота са миговете, в които решаваме да се отправим на далечна и екзотична дестинация. Иска ни се да напуснем сивото ежедневие, да се впуснем в изненадващо приключение и да се потапяме както непознати земи, така и чужди за нас култури, нрави, начин на живот и, разбира се – храна!

 

За съжаление обаче, където има екзотична храна, често има и редица стомашни неразположения. Диарията, разстроеният и нередовен стомах, болките, спазмите и подуването са спътници на голям брой хора, докато трае мечтаното им пътешествие. Смяната на климата, сблъсъкът с непознати хранителни продукти, подправки и патогени от околната среда са все предпоставки, предизвикващи микробиома и предполагащи дълъг списък от стомашно-чревна симптоматика. Добрата новина е, че можем да вземем мерки както предварително, така и по време на пътешествието си – и полезните пробиотици са тук, за да ни помогнат в начинанието. Останете с нас, за да си поговорим как можем да подкрепим микробиотата си и кои пробиотични щамове биха били най-добрият избор.

Рисковете при екзотичните пътувания – какво можем да очакваме

За съжаление твърде скоро след стъпването на непозната земя е възможно да бъдем връхлетени от неочаквани и твърде дискомфортни усещания, свързани с храносмилателната ни система. Разбира се, когато плануваме почивката си или желаем да се отправим на пътешествие, е съвсем естествено да насочим вниманието си към далечни и екзотични дестинации, предизвикващи ни със спиращи дъха гледки и обещания за много нови приключения. Редно е да знаем обаче, че колкото по-екзотична и чужда за нас е избраната дестинация, толкова по-голям е рискът микробиомът ни да пострада и да ни “отвърне” със симптоми и неразположения. Дори съществува термин, известен като “Traveler’s diarrhea”, обозначаващ колко уязвима би могла да бъде храносмилателната ни система, когато сме на път.

Причините за сблъсъка със стомашно-чревни симптоми наистина могат да бъдат много. На първо място следва да споменем излагането на патогени и бактерии, най-често асоциирани с екзотичната храна, която неминуемо ще искаме да опитаме, както и с водата, която бихме използвали за пиене и хигиенни нужди. Бактериите, досегът с които би причинил храносмилателни смущения, са най-често E.coli, Salmonella, Shigella (известна като бактерията, причиняваща дизентерия) – с тях се свързват както “уличната” храна, така и храната, приготвена с недостатъчна термична обработка.

Вирусите и паразитите също биха могли да представляват рисков фактор за здравето ни, когато пътуваме – колкото по-екзотична и непозната за нас е една дестинация, толкова по-логично е да предположим, че имунната ни система няма да има “изградена” защита и е възможно да се разболеем. Често пъти вирусите, с които се сблъскваме по време на пътешествие, са стомашно-чревни – освен храносмилателните неразположения, е възможно да изпитаме температура и отпадналост.

Разбира се, никак не е необходимо храната, която консумираме на екскурзията си, да е некачествена или заразна, за да предизвика чревен дискомфорт. Понякога просто излагането на непознати за микробиома ни подправки и хранителни продукти е достатъчно, за да изпитаме временно неразположение. Прекомерно лютите и пикантни храни например е възможно да доведат до стомашни неразположения, подуване, диария и болки. Ето защо е добра идея още преди заминаването си да се погрижим за здравето на микробиотата си – приемът на пробиотици би спомогнал за балансирането на чревната флора и би направил организма ни доста по-устойчив на рязката смяна на диетата. Не пропускайте да се запознаете със съдържанието на статията докрай, тъй като тепърва ще обсъдим подходящите пробиотични щамове и хранителни добавки.

Извън темата с храненето, по време на път още редица фактори биха могли да допринесат за общото ни неразположение или за проблеми с храносмилането. Дългите екскурзии предполагат високи нива на стрес, дълги периоди на заседяване и обездвижване по време на пътуване, жежки дни с разходки на открито и риск от дехидратация, влошаване на съня, сериозна часова разлика и др. В допълнение следва и да споменем приема на лекарства или антибиотици, които е възможно да взимаме по време на пътешествието си, ако се разболеем в следствие на досега с непознати патогени и вируси – антибиотичната терапия сама по себе си е в състояние да компрометира микробиома ни и да ни направи още по-податливи на стомашно-чревни инфекции или неразположения.

Как пробиотиците могат да ни помогнат?

Пробиотиците представляват щамове полезни бактерии, чиято основна роля е да възвърнат баланса в микробиома ни, колонизирайки стомашно-чревния ни тракт. Знаем, че червата ни изобилстват от микроорганизми, съставляващи нашата микробиота – бактериите, вирусите, гъбичките, дрождите и археите възлизат на над 300 трилиона! Всички те отговарят за редица изключително важни за здравето ни функции – регулират имунитета, помагат за усвояването на нутриенти от храната, подкрепят работата на нервната система, участват в синтеза на хормони и невротрансмитери.

Компрометираният микробиом се случва тогава, когато финият баланс между микроорганизмите се наруши – симптомите могат да варират и далеч не всички засягат само и единствено храносмилателната система: наред с гаденето, подуването, нередовния стомах и намалената абсорбция на витамини и минерали, дисбалансираната чревна микрофлора може да доведе и до кожни проблеми като екземи, дерматит и акне, умора и отпадналост, нарушени памет и концентрация, тревожност и безпокойство, влошени сън и настроение, податливост към чести разболявания и трудно възстановяване.

Приемът на пробиотици в ежедневието може да помогне за бързото и ефективно неутрализиране на неприятните усещания. Традиционно те се намират във ферментирали храни като киселото мляко, киселото зеле и туршиите, но в съвременния свят пазарът изобилства от висококачествени пробиотични добавки, приемът на които изключително много ни улеснява – а в случаите, когато предстои да се отправим на пътешествие към екзотична дестинация, е от особено голямо значение да можем лесно да вземем със себе си полезните бактерии.

Оптималният прием на достатъчно количество пробиотични бактерии спомага за заздравяването на чревната лигавица, изпълняваща бариерна функция и възпираща отпадните от метаболизирането продукти да попаднат в кръвообращението. Пробиотиците също така подкрепят поддържането на по-киселинна среда с ниско pH в червата – знаем, че голяма част от патогенните микроорганизми се развиват най-добре в среда с високо pH. Многообразието на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт спомага и за модулирането на имунната функция – близо 80% от имунните ни клетки се намират именно в червата и дисбалансираната микробиота има пряко влияние върху компрометирането на имунния отговор. Това е и причината да сме по-податливи на разболявания и по-трудно да се възстановяваме, когато храносмилателната ни система не се намира в съвсем оптимално здраве.

Разбира се, не на последно място е важно да споменем, че приемът на пробиотици преди и по време на пътешествия и екскурзии има потенциала да направи коремите ни много по-устойчиви на срещата с непознати хранителни продукти и подправки – така ще се минимизира шансът почивката ни да пропадне заради “бунтуването” на червата ни срещу пикантните мерудии и екзотични гозби. Освен това приемът на пробиотични бактерии ще ни помогне с възможните храносмилателни смущения като диария, запек или подуване след хранене – никой не е застрахован от подобни неприятни усещания по време на път.

Кога да започнем приема на пробиотик?

И така, след като подробно засегнахме въпроса за това как е възможно да реагира храносмилателната ни система, когато сме далеч от дома, и обсъдихме благоприятното въздействие на пробиотиците, дойде време да споменем и кога е най-оптималното време да ги включим в ежедневието си.

Желателно е да се посветим на подготовка преди заминаване – ако се отправяте на далечна и екзотична дестинация, където ще се впуснете в не едно и две кулинарни приключения, ви съветваме да включите прием на пробиотични добавки поне седмица или десет дни преди датата на заминаване. Така ще съумеете да подготвите микробиома си, населявайки го с достатъчно количество пробиотични бактерии – ще подкрепите функцията на червата и ще намалите риска от възникването на стомашно-чревни симптоми.

Докато трае пътешествието ви, е от съществено значение да не спирате приема на добавката – нека пробиотиците бъдат ваш ежедневен спътник, за да оказвате на микробиотата си постоянна подкрепа.

След завръщането си у дома е необходимо да осигурите време на микробиома да се възстанови след сблъсъка с нови храни, патогени, микроорганизми и промяна в ежедневните навици – продължете да приемате добавката поне за още седмица-две.

Ако пък търсите най-подходящия продукт, то от ProLact private label probiotics имат решение. ProLact Balance+ e пробиотик на капсули, което го прави изключително лесен за носене в багажа и в ръчната ви чанта по време на пътуване. Изобилства от пробиотичните щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, доказали своя синергичен ефект за подобряване на чревната микрофлора, неутрализирайки неприятните храносмилателни оплаквания. В допълнение към полезните бактерии в ПроЛакт Баланс+ откриваме още фибри и храносмилателни ензими – така се подкрепя извеждането на натрупаните токсини в тялото, благоприятства се храносмилането, насърчава се чревната перисталтика и се намалява подуването на стомаха.

“Златните” правила по време на път и нашият “несесер на пътешественика”

Едва ли рискът от сблъсъка с храносмилателни смущения ще откаже някого да пътува към красиви и вълнуващи дестинации – не е и нужно с правилната подготовка.

Надяваме се статията да ви е убедила точно в това – ако вземем необходимите мерки предварително, по време на и след пътешествието, ще се радваме на наистина прекрасно време, посветено на опознаване на непознати територии. Освен приема на пробиотици с бактерии като лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, ви съветваме в своя “несесер на пътешественика” да включите още и перорални рехидратиращи соли – докато сме на път, сме застрашени от дехидратация, особено ако времето е наистина горещо. Колкото по-дехидратирани сме, толкова по-затруднена ще е чревната ни перисталтика. Ако пък реакцията ви към храната резултира в диария, цинкът като хранителна добавка би съумял да облекчи неприятната симптоматика. Спазмолитиците и антиеметиците също са сред задължителния арсенал по време на пътешествие – не забравяйте да носите със себе си основни медикаменти.

Съществуват и някои общи препоръки за това как максимално да се насладим и да улесним пребиваването си на екзотична дестинация: винаги консумирайте продукти, преминали през термична обработка; когато говорим за свежи храни като плодове и зеленчуци, е добре да се придържаме към щателното измиване и обелване. Внимавайте и с водата – винаги пийте само бутилирана вода, а ледът е често срещан туристически капан, по-добре го откажете и се наслаждавайте на безопасна, макар и не съвсем студена напитка. Вероятно ще се изкушавате да пробвате и различни видове улична храна – макар и до голяма степен в това да е чарът на пътешествията, ви препоръчваме внимателно да подбирате откъде ще си закупувате ястия. Уверете се, че мястото е чисто и добре поддържано, попитайте местните гидове за препоръки, проследете отзивите от други чужденци.

С правилната подготовка, подходящите пробиотици и незаменимия “туристически несесер” бъдещата ви екскурзия се очертава да бъде наистина вълнуваща. Бъдете здрави, наслаждавайте се на пътешествията и се грижете за здравето на червата си – те ще ви благодарят!