Без изненади: Това е най-добрият град за живеене в света

  • Без изненади: Това е най-добрият град за живеене в света
    Без изненади: Това е най-добрият град за живеене в света

За трета поредна година Виена е обявена за най-добрия за живеене град в света според класацията на "Economist Intelligence Unit" (EIU) за 2023 г. От 173 оценени града София отбеляза значителен напредък, изкачвайки се с пет места до ранг 103, доближавайки се до Топ-100.

Западна Европа продължава да бъде най-добре представящият се регион, осигурявайки си първото място в четири категории, докато Северна Америка е отлична в образованието. 30-те западноевропейски града, оценени тази година, могат да се похвалят с впечатляващ среден резултат от 92 от 100 по специалния индекс. Общият резултат на региона обаче леко се е понижил в сравнение с миналата година поради повишената нестабилност, дължаща се на увеличаващите се случаи на широкомащабни протести и престъпност в страни като Германия, Ирландия и Белгия.

Северна Америка следва плътно със среден индекс от 90,5 за 25 града. Въпреки това рейтингите на инфраструктурата на Канада са пострадали поради продължаващата жилищна криза, както отбелязват изследователите.

В световен мащаб средните резултати са се подобрили в останалите пет региона, като Източна Европа показва най-значителен напредък, особено в здравеопазването и образованието. Азиатско-тихоокеанският регион е трети, само с леко подобрение. Латинска Америка, Близкият изток и Северна Африка и Африка на юг от Сахара също са отбелязали по-високи резултати в здравеопазването и образованието. Субсахарска Африка обаче остава най-неподходящият за живеене регион в света.

Оценката се основава на 30 показателя, разделени в пет категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Виена постигна перфектни резултати (100 от 100) в четири категории, като само културата и околната среда отбелязаха 93,5 поради липсата на големи спортни събития. Три други западноевропейски града – Копенхаген, Цюрих и Женева – също се класират в челната десетка, което отразява силното представяне на региона. Тези градове се възползват от скромните размери на населението, което води до по-ниски нива на престъпност и по-малко задръствания по улиците и системите за обществен транспорт.

На четвърто място Мелбърн е един от четирите азиатско-тихоокеански града в Топ 10, който включва и два канадски града, Калгари и Ванкувър. Въпреки високото си класиране, водещите градове в Австралия, Сидни и Мелбърн, се понижиха поради значителен недостиг на жилища. Следователно Торонто (Канада) изпадна от челната десетка, заемайки 12-то място след две години в тази елитна група.

Хонконг показа най-съществено подобрение, скачайки от 61-во на 50-то място, благодарение на по-добрите резултати за стабилност и здравеопазване. Други азиатски градове, включително Сингапур, Хо Ши Мин и Бангалор, също се изкачиха в класацията поради подобрения в здравеопазването и образованието.

Тел Авив в Израел претърпя най-значителен спад, падайки с 20 места (от 92-ро на 112-о), тъй като резултатите му за стабилност, култура и околна среда и инфраструктура се влошиха. Този спад се дължи главно на нападението на Хамас от 7 октомври и последвалата война в Газа.

Дамаск остава най-неподходящият за живеене град в световен мащаб, с резултат от едва 30,7 от 100, страдащ от особено лоши оценки за стабилност и здравеопазване, сравними с Карачи, Пакистан. Общият резултат за сирийската столица е с близо десет точки по-нисък от следващия най-нисък град Триполи в Либия. Нито един от последните четири града не отбеляза подобрение в резултатите си миналата година. Продължаващата руска агресия е причината Киев да остане сред десетте най-неподходящи за живеене градове за втора поредна година.

Градовете, които показват най-значително покачване в класацията, включват:

  • Хонконг (+11 места до 50)
  • Сингапур (+8 места до 26)
  • Будапеща (+7 места до 32)
  • Хо Ши Мин (+7 места до 133)
  • Белград (+6 места до 94)
  • Букурещ (+5 места до 94)
  • София (+5 места до 103)
  • Атланта (+4 места до 29)
  • Питсбърг (+4 места до 30)
  • Пекин (+4 места до 81)
  • Кувейт (+4 места до 93)

Като цяло, средният резултат от проучването се е повишил леко до 76,1 от 100, незначително подобрение от само 0,6 точки в сравнение с увеличението от предходната година от 2,84 точки. Стагнацията се дължи на геополитически конфликти, граждански вълнения и жилищна криза, подхранвана от постоянно високата инфлация. Следващият доклад вероятно ще отразява влошаване на ситуацията поради очакваните увеличения на гражданските вълнения и демонстрации, включително протестите в колежите в САЩ.