Безгрижие по пражки модел

  • Безгрижие по пражки модел
    Безгрижие по пражки модел

Ако сте били в други европейски градове, Прага ще остави у вас усещане за Флоренция, Париж и Рим в едно. Това всъщност не е случайно. Карл IV е строил тук във всички архитектурни стилове, актуални за Европа, а сградите са запазени в оригиналния си вид до днес, тъй като Прага не е била бомбардирана.


Прага ще ви очарова с многото си зеленина и с усещането за безгрижие, което се носи във въздуха. През пролетта има много цъфнали с розови цветове дръвчета и влюбени двойки, снимащи се под клоните им. Щом се загледате в хълмовете над града, ще забележите, че и Прага си има Айфелова кула. Всъщност е направена по нейно подобие в много по-малки размери и представлява наблюдателна кула. Намира се на красивия хълм Петрин.

Не пропускайте да се повозите на корабче по река Вълтава. Това е едно красиво и незабравимо преживяване. На борда на корабчето ще имате възможност да се насладите на чешки специалитети и музика на живо, докато покрай вас се разкриват забележителностите на Прага и минавате под красиви мостове. Докато се возите е много интересно да видите как се спускат шлюзовете при спадането и качването на нивото на водата. Това е така, защото речното корито на река Вълтава е на различни нива.

Красива е разходката и покрай река Вълтава. Ще видите корабчетата, които се разминават по водата, лебедите и патенцата, които малки и големи хранят ентусиазирано. Подарете си и по-различна разхода из града с ретроавтомобил или с файтон, които можете да си наемете от централните улици и площади.

Докато минавате по Карловия мост ще чуете магически звуци, които ще привлекат неудържимо вниманието ви – музика от свирене по кристални чаши с вода. Мъжът, който впечатлява минувачите с изпълненията си е там всеки ден и няма как да го подминете. Точно преди да излезете на Карловия мост, ще попаднете на малко мостче, отрупано с катинарчета. Традиция на влюбените двойки е да заключват за него катинарче като символ на вечната си любов.

Централният площад - Староместски - е любимо място на туристите и на местните. Тук е кулата на астрономическия часовник, двете кули на катедралата „Дева Мария пред Тин”, извисяващи се зад сградата на националната галерия, църквата „Свети Николай” и много ресторанти кафенета.

А щом нощните фенери по уличките започнат да пръскат светлината си, покрай ресторантите започват да се носят примамливи аромати на гозби. На централния площад, отдясно на Часовниковата кула, се простира дълга редица от щандове с печена на място пражка шунка, наденички, картофи, палачинки и разбира се, студена бира. Навсякъде в Прага чаша бира е по-евтина от чаша вода. Така че, поръчвайте смело. Заслужава си! 

Вижте и списък на забележителностите в Прага.