Астрономическият часовник Орлой в Прага

  • Астрономическият часовник Орлой в Прага
    Астрономическият часовник Орлой в Прага

Малко часовници могат да ви информират за толкова много неща, колкото един специален, който се намира в чешката столица.

Часовникът Орлой е един от символите на Прага. Освен че показва точно време, той представя и движението на Слънцето и планетите, разположението на зодиакалните съзвездия и броят на часовете дневна светлина всеки ден.


И не само това. На всеки кръгъл час часовникът оживява. Тогава стотици минувачи се струпват, за да видят „разходката на апостолите”. Двете прозорчета на часовника, между които има красива фигура на ангел, се отварят и зад тях една по една се показват детайлни цветни фигурки на 12-те апостола, които обикалят в кръг. Това има особено очарование през нощта, когато е прохладно, а часовникът е красиво и загадъчно осветен.

Астрономическият часовник Орлой в Прага

Камбаната му се бие от скелет, който държи пясъчен часовник, а от двете страни на циферблата са подредени още няколко персонажа, символизиращи човешки прегрешения: разточителството – представено като ухилена фигура на мъж; скъперничеството – представено като мъж, който държи в ръцете си торба със злато; и суетата – представена като мъж, който постоянно се гледа в огледалото. Всички фигури заедно символизират преходността и напомнят, че човек както и да живее – умира.

След края на „разходката на апостолите” се чува кукуригането на златен петел, което, според някои, представя пробуждането на човека. Докато гледате движещите се фигури и слушате мистичния камбанен звън, със сигурност ще усетите нещо магическо в този необикновен часовник. Можете да си пожелаете нещо много силно и то ще се сбъдне. Не ви пречи да опитате дори и да не вярвате в такива работи.

Астрономическият часовник Орлой в Прага

 

Според легендата, чешкият майстор Хануш, за когото се смята, че е проектирал часовника, трябвало да бъде ослепен, за да не може да построи такъв часовник в друг град. Преди да го ослепят майсторът имал право на едно последно желание. Той пожелал да отиде и да види творението си за последен път. Тогава успял да го повреди. Твърди се, че никой не е успял да го поправи в продължение на 100 години.

Часовникът Орлой датира от XV век и е най-старият и най-сложно устроен часовник в Европа. Построен е върху една от стените на кулата на някогашното кметство. Тя се издига в центъра на централния градски площад Староместски (Staroměstské náměstí).

Астрономическият часовник Орлой в Прага
 
Астрономическият часовник Орлой в Прага

Вътре в самата кула има вито стълбище и асансьор. По тях можете да се качите на терасата на върха на кулата, откъдето се разкрива красива гледка към площада.

Жителите на Прага вярват, че ако часовникът спре, градът е застрашен от голямо нещастие.