Безплатни събития през октомври, които да не пропускаш

  • Безплатни събития през октомври, които да не пропускаш
    Безплатни събития през октомври, които да не пропускаш

Любимите ни събития с вход свободен в различни градове на България. От празници на изобилието до фолклорни събори, зелени фестивали, технологични конференции. 

БЕЗПЛАТНИ СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Зелени дни 

30 септември - 2 октомври, Градската градина

Седмото издание на „Зелени дни“ ще се проведе в Градската градина (около мястото на бившия мавзолей). Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес, ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации. Повече за Зелени дни.

*

HackConf 

15-16 октомври, зала 3 на НДК

HackConf е ежегодна технологична и мотивационна конференция, състояща се в СофияБългария. HackConf 2016 ще надгради започнатото през миналата година, темата ще бъде "Как да станем по-добри програмисти и IT специалисти?". 
HackConf2016 е безплатна и отворена за хора от цялата страна! Подходяща е за младши и опитни разработчици, ученици, студенти и любители. Повече за събитието.

*

Кирил Николов-Дизела - 72 дни около Витоша

28 октомври

След като две поредни години Кирил Николов-Дизела се изправя пред най-дългия туристически маршрут в България – Ком-Емине, като втория път през 2015 г. завършва с рекордните 4 дни, 13 часа и 05 минути, тази година Николов отново се впуска в надпревара с времето. Този път целта е да избяга обиколка на Витоша за рекордно време под 8 часа. Следете подготовката (с подробности относно тренировки, режим и т.н.) и самия опит за рекорд безплатно онлайн. Подробности за опита за рекорд тук.

*

БЕЗПЛАТНИ СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

One Architecture Week 

30 септември - 10 октомври

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда - One Architecture Week влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България - Тракия в ПловдивМотото е Действие. Полезни практики от панелните квартали. Форумът с лекции на архитекти и студиа от 14 държави е на 8 и 9 октомвриЦентрална тема на One Architecture Week 2016, която се интерпретира чрез проучване, изложби, намеси и форуме трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда -как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен модел. Повече за събитието. 

*

Капана фест

14-16 октомври

Този октомври ще се проведе 4-то издание на превърналия се в една от емблемите на Пловдив - Капана Фест, традиционно разположен в сърцето на творческия квартал на Града под тепетата! Тази есен картата на дейностите  в "Капана" се разширява, музикалните сцени се увеличават, а публиката, до която достигат активностите става още по-многочислена, благодарение на  техническо нововъведение - видео стрийминг, който ще предава всичко най-интересно в реално време. Повече за Капана фест. 

*

БЕЗПЛАТНИ СЪБИТИЯ В ХАСКОВО

Джаз фестивал Хасково

26 септември - 1 октомври

Първото издание на Фестивала Haskovo Jazz се провежда през 1997 г. Оттогава ежегодно в края на септември Хасково заживява с великолепието на джаз музиката. Вижте програмата на джаз фестивала в Хасково за 2016 г.

*

БЕЗПЛАТНИ СЪБИТИЯ В ИСПЕРИХ

Панаир на царевицата

3-7 октомври

Всяка година в началото на октомври в Исперих се носи ухание на качамак. По време на Панаира на царевицата може да видите много атракции, възстановки на обичаи, седянка с песни и танци, игри за деца, работилница „Царевични фантазии”... Кулминацията настъпва по време на царевичното парти центъра на Исперих с варене и дегустация на качамак. Повече за събитието и програма. 

*

БЕЗПЛАТНИ СЪБИТИЯ В СЕЛО СЕЛАНОВЦИ

Кукурузени усмивки - фолклорен събор 

14-15 октомври

Предстои провеждането на 14 и 15 октомври 2016 г. по време на празника на село Селановци - Петковден, вече по традиция на Единадесети международен фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“. Освен “Кукурузени усмивки”, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни: празник в детската градина; спортен празник, включващ игри, крос и майсторски умения по колоездене; изложба на селановски творци; народни борби; канадска борба; футболни срещи на ФК “Дунав 2016” Селановци с гостуващи отбори и тенис на маса. Подробности за събора.