Болдуин: Най-стръмната улица в света

  • Болдуин: Най-стръмната улица в света
    Болдуин: Най-стръмната улица в света

Тази улица е толкова стръмна и толкова не-където-трябва-да-бъде, че дори хора, живеещи в България, биха се изненадали кой въобще е решил да строи тъкмо там. Изглежда като рампа за ски-скачания или като нещо, което е било нарочно построено, за да тормози жителите на квартала, и въпреки това е факт.

Улица „Болдуин“ е в предградията на град Дънедин в Южна Нова Зеландия и релефът й е наистина впечатляващ. Тя започва със средно стръмен хълм, след което тръгва нагоре, докато стигне възвишение с 19-градусов наклон. С други думи, улицата се издига с по 1 метър на всеки 2,86 метра по хоризонталата. Дългата 350 метра „Болдуин“ е толкова безобразно стръмна, че е трябвало да излеят бетон отгоре, защото в горещи дни асфалтът се разтича и тръгва надолу по склона.

33694

Причината за това улицата да бъде там, е в лошото планиране от страна на хора, които никога не са били на това място. Архитектите от Лондон не са се съобразили с терена и са направили няколко улици, които минават точно през подобни стръмни хълмове, като най-парадоксалната от тях е именно „Болдуин“. Други улици са били планирани на дори по-неподходящи места и тяхното изграждане е станало невъзможно на практика.

33695

Местните ли? Те са свикнали и се забавляват, както могат, с релефа на улицата си, организирайки игри по нея. А и какво друго им остава?

33696