Улиците на Виена и техните истории

  • Улиците на Виена и техните истории
    Улиците на Виена и техните истории

Пътешествие из улиците в центъра на Виена и историите, които разказват.

Първи район е любимо място за разходки на туристи, така и на виенчани. Освен луксозни търговски улици, той крие калдъръмени тесни проходи, уютни малки дворчета и закътани площадчета, запазили духа и атмосферата на Виена от Средновековието.

За историята на града може да се научи много от имената на улиците, достигнали до нас през вековете. Затова и Петер Аутенгрубер се захваща да състави техен лексикон. Книгата е увлекателно четиво, което с лекота ни прехвърля от римското време към Средните векове и Ренесанса.

Бърз поглед показва, че част от улиците носят названията на църкви или други официално сгради в близост (Аннагасе, Михаелеплац). Други пък напомнят за занаятите, развивани на съответната улица (Колщрасе, Волцайле), трети за известни личности (Зоненфелдгасе).

Следва разходка из някои от най-емблематичните виенски улици:

Stephansplatz - От 1255 до 1792 г. площадът се нарича Щефансфрайтхоф по името на катедралата. Преди да бъде тя построена на мястото е имало гробище. Името се трансформира в Щефансплац след завръщането на император Франц II от едно пътуване във Франкфурт на Майн – той е тържествено посрещнат на площада.

31578

*

Kärntner Straße - За първи път улицата се споменава през 1257 г. под името “Strata Carinthianorum”. Днешното название се появява през 1776 г. През Средните векове улицата е била основния път, водещ през Щайермарк към Кертнер и оттам към Триест и Венеция.

31572

*

Wollzeile - В историята на Виена улицата се споменава за първи път през 1862 г. и то със сегашната си дължина. В аналите първо е записана като “Wollstrazze” (1158), а по-късно като „Wollezeil” (1261). Името най-вероятно произхожда от множеството магазини за вълнени изделия, разположени по цялото й протежение.

31574

*

Schönlaterngasse - Романтичното име „Красивия фенер” улицата носи още от 1710 г., откогато датира една табела с надпис “Zur schönen Laterne” (При красивия фенер). Преди това улицата е била позната под името “Heiligenkreuzer Gasse”.

31571

*

Rotenturmstraße - През 1270 г. една от най-старите улици на Виена, водеща от канала на Дунава към Щефансплац, е била позната под името “Steig zum Rotenturm” (Пътят към Червената кула). Сегашното название на търговската улица е в употреба от 1858 г.. Червената кула е била най-старата защитна кула в града.

31579

*

Hoher Markt - Хоер Маркт, известен днес с луксозните сгради и офиси, е най-старият площад в австрийската столица. Той се споменава в документи още през 1208 г. Днешното име не е променяно от 1208 г. и означава Централен пазар.

31577

*

Kohlmarkt - Между 1255 и 1304 г. улицата е известна като “Witmarkt”, а от 1314 г. се споменава със сегашното си име. То напомня, че някога мястото е било пазарно средище за търговците на дървени въглища. Днес обаче на улицата са разположени луксозните бутици на най-големите модени марки като Chanel, D&G, LWH.

31576

*

Graben - Емблематичната за Виена улица с Паметника на чумата по средата, през 1300 г. е била пазар за плодове, зеленчуци, месо и други стоки. Името идва от някогашните ровове, ограждащи римския лагер Виндобона.

31575

*

Текстът се появява за първи път в блога на българите в Австрия Меланж Булгариен и е публикуван в Peika.bg с разрешение.