Боргунд – една приказна норвежка черква

  • Боргунд – една приказна норвежка черква
    Боргунд – една приказна норвежка черква

Църквата Боргунд е най-добре запазената и автентична църква в Норвегия.

Стилът на този тип църкви се развива най-много през ХІІ-ХV в. Специалистите отбелязват, че този стил е широко разпространен в Скандинавия, а подобен стил на строителство се е използвал и във Великобритания. Тя е известна още като известна още и като черквата на викингите.

Изграждането ѝ отбелязва важен период в историята на ранното християнство в Скандинавия. В периода от 1180 до 1200 г. в красивата залесена долина Лаердал е построена черквата Боргунд. През средновековието през това село минава важен път.

Проучвания на района обаче показват, че е построена на мястото на по-ранна дървена църква. Възможно е също да стои на мястото на по-старо езическо свято място. Тази изящна църква е трикорабна. Първоначално покривът ѝ е бил покрит с хоризонтални дъски.

Боргунд – една приказна норвежка черква
Снимка: wikipedia.org

Тя е богато украсена с дърворезби и има характерни драконови глави на фронтоните на покрива. Първоначално тя не е имала прозорци. Те са направени след Реформацията през 1537 г., за да могат хората да четат псалми в църквата.

Част от оригиналните декорации са изгубени. В църквата може да влязат едновременно до 300 души. В писмени източници от 1320 г. е споменато за първия път, когато са били необходими спешни ремонтни дейности. На стените на църквата на западната страна се намират няколко рунически надписа – в това отношение църквата „Боргунд” е най-интересната църква в Норвегия.

Боргунд – една приказна норвежка черква
Снимка: wikipedia.org

С течение на векове, навсякъде са се появили нови архитектурни стилове и са били построени нови черкви. Едва през XIX в., когато Норвегия постепенно става по-богата държава, е взето решението да се премахнат остарелите дървени църкви и да се построят нови. За щастие до днес са съхранени 28 черкви, сред които и Боргунд. Въпреки че през 1868 г. е построена нова дървена църква наблизо, красивата стара църква е запазена. През 1877 г. тя става защитено културно наследство. Днес черквата „Боргунд“ е много популярна туристическа дестинация.