Бозджаада - там, където времето е спряло

  • Бозджаада - там, където времето е спряло
    Бозджаада - там, където времето е спряло

Бозджаада е малък остров,  който се намира в Егейско море – точно на входа на Дарданелите.

Големината му е около 40 кв. км., а до него се стига с ферибот за около 30 мин. от турския град Гейкли. Той бива наричан още иТенедос, което е старогръцкото му наименование, споменавано още от времето на Херодот.

В наши дни островът попада в пределите на Турция, но дълги години на това място са живели гърци. Това определено е оставило своя отпечатък във времето.

Единственото населено място на Бозджаада е едноименното селце, което всеки би могъл да прекоси за не повече от 30-ина минути бавен ход. По тесните калдъръмени улички ще усетите спокойствието и духа на острова, който е известен с лозята и виното си.

Бозджаада - там, където времето е спряло
Снимка: flickr/halbag


Местното производство е на много високо ниво и всичко, което ще видите на пазара, е домашно. Там може да намерите сирена, кашкавали, масло, мляко, вина, всякакви домашно печени деликатеси, ароматни пресни плодове и различни плодови конфитюри, сладка, сокове и билки.

Докато се разхождате в селцето, ще ви направи впечатление, че къщичките са в един стилнещо средно между гръцки и южноиталиански. Всички те са ниски, спретнати и бели. Капаците на прозорците са сини, а фасадата им е обсипана с пъстри петунии, трендафили или други красиви увивни растения.

Бозджаада - там, където времето е спряло
Снимка: flickr/Maurice King


За да поддържа тази автентична атмосфера, кметът на селото е забранил изграждането на модерно изглеждащи сгради.

След всеки завой на остров Бозджаада се разкрива красива гледка към някои от множеството заливи с тюркоазносиня вода. Някои от тях са с каменист бряг, но други са с пясък, който по-скоро прилича на златен прашец. 

Ако търсите нещо различно и автентично, определено ви препоръчваме малкото райския остров Баджаада. Няколко дни сред спокойствие, уют и обаятелна флора в комбинацията с домашна храна, ще ви накарат да си отпочинете истински.