4 съвета, които да знаете за Турция

  • 4 съвета, които да знаете за Турция
    4 съвета, които да знаете за Турция

Турция е страна на ръба между Европа и Азия, да не кажем направо, че само лицето й е в Европа. Разнообразието там е от всякакъв вид - културно, икономическо, политическо и пр. И то води след себе си сложен обществен живот, колоритно оцветен от сокаците, кафето, наргилетата, пазаренето, религията от една страна и светския начин на живот от друга. По принцип много хора в България имат резерви към Турция, поради някакви си причини, но там определено има какво да се види, дори извън големите градове.

Ето 4 съвета, които да знаете, когато се окажете в държавата на Ататюрк.

Говорете малко турски

Извън големите градове не много хора говорят английски, но доброто е, че не е трудно да се научат базисни неща на турски, поне за нас, защото в езика ни и без това има много турски думи. Владенето дори на базисен местен език е предимство, което може да ви отвори врати, в която и да е държава. За нас пък е плюс, че и в Турция имат достатъчно други проблеми и към българите като цяло се отнасят добре.

Храненето

В Турция има многобройни възможности за хранене, особено за месоядните. Там просто трябва да опитате всичко, защото всичко е вкусно. Ако сте на гости при турци, имайте предвид, че те са много гостоприемни и няма да ви оставят да си тръгнете, ако само сте се натъпкали до пръсване. В същото време храната на улицата е много евтина, така че гладни няма да останете. Дегустирайте.

Извън градовете

Хората отиват най-често в Истанбул, АнкараИзмир и курортите, но има и други интересни дестинации в Турция. Например, Мардин в югоизточната част е характерно място за турската провинция, а в Хатай е точно където можете да разберете какъв е бил животът в страната навремето. В този смисъл, – ако искате да видите всичките измерения на Турция, това няма как да стане само от центъра на Истанбул, защото Турция не е Истанбул.

Разберете културата

Това е малко сложно. Турската традиция се фокусира върху гордостта и честта, затова е добре да познавате тази култура – те са директни, отворени и изключително учтиви, когато сте им гости. В същото време турската история в последните години е свързана с труден опит да се запази равновесието между религиозните и светските сили в един баланс, завещан още от Ататюрк. Колкото до политиката – в Турция тя е взривоопасен елемент от личното мнение на всеки, точно толкова, колкото и футболът. Да ви напомня за някъде?