Будапеща през погледа на един местен

  • Будапеща през погледа на един местен
    Будапеща през погледа на един местен

Шандор е унгарски журналист, който в момента живее в Брюксел. Преди да се премести там е прекарал 12 години от живота си в Будапеща.

„Будапеща категорично е любимият ми град в Европа след Берлин. Защо ли? Не е заради красотата на града, а заради енергията, очарованието и хората му. И разбира се, заради невероятния нощен живот. Ако трябва да ви дам съвет – опитайте да откриете живота отвъд туристическите забележителности“, казва Шандор.

Ето какво още ни разказа той за Будапеща през погледа на един местен.

Първото място, на което ще ви заведа в Будапеща, е... разходка с лодка по Дунав, за да видите града от различен ъгъл. Лодките на компанията за градски транспорт са евтини (около 1 евро) и забавни.

В Будапеща непременно се снимайте със... статуята на детектив Коломбо и неговото куче в центъра, на улица Falk Miksa.

Ако искате малко спокойствие, отидете... на Хармашатархеги (Hármashatárhegy) – красив хълм недалеч от Дунав, с гори и красива панорама към града. Ако не ви се върви, можете да вземете автобус 45 дотам.

За кафе и сладолед през уикенда ви препоръчвам... определено Daubner – традиционна сладкарница от страната на Буда. Много от местните хора се отбиват там за кафе и сладолед през уикенда. За кафе отидете на улица Радай (Ráday) – по-лъскав район в центъра с много барове и кафенета.

За бира вечерта отидете... Ха-ха, какъв въпрос! Та това е Будапеща! Но ви препоръчвам да последвате младите хора и да изпиете една бира на Ержебет Тер (Erzsébet Tér) – открит площад в центъра, докато слушате уличните музиканти и наблюдавате скейтърите.

През лятото... се охладете и се порадвайте на слънцето на плажа Палатинус на остров Маргит (Margit Sziget).

През зимата... си вземете гореща вана в Сечени Фюрдо – горещ извор на открито. Тук можете да играете шах, докато наблюдавате как вали снегът.

През пролетта... просто излезте навън.

През есента... се разходете по хълмовете на Буда.

За гледка отвисоко към Будапеща, отидете... пак на хълмовете. Янош хеги, Хармашатархеги имат чудесна гледка.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Будапеща е до... Сентендре – очарователно градче на 20 км. Известен е като града на художниците заради арт живота, който кипи там. Заслужава си да се посети.

Открийте още интервюта от поредицата През погледа на един местен.