Терамо, Италия през погледа на един местен

  • Терамо, Италия през погледа на един местен
    Терамо, Италия през погледа на един местен
  • Терамо, Италия през погледа на един местен
    Терамо, Италия през погледа на един местен
  • Терамо, Италия през погледа на един местен
    Терамо, Италия през погледа на един местен

Макар че Терамо е столица на провинция, много от италианците могат само много смътно да си представят в коя част на Ботуша се намира. На пръв поглед нищо и никакво провинциално градче. Но има университет - това ще рече стотици студенти (включително и чуждестранни), шумни вечери, аперитиво и музика на живо... Ако ви предстои да посетите Терамо, вероятно ще бъдете студент за известно време в Университета в Терамо. Ето няколко интересни неща, споделени от Ани, която живее половин година в града.


Първото място, на което ще ви заведа в Терамо... е площад Дуомо. Тук е главната църква на града, сладкарницата с най-вкусните десерти, едно от най-добрите заведения с джаз на живо... Понякога има въртележка, друг път конкурс за Мистър Италия или концерт. Човек никога не знае. Затова е добре да се минава често.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... парка край реката. Пътеката минава през поляни, гора, край стадиона, по мостчета... Много от местните хора тичат тук.

Ако дойдете в Терамо, задължително се снимайте... от двора на университета. Самият университет е извън града, на върха на планинско възвишение, от което се разкрива гледка към града.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... тимбало - местен специалитет, който прилича на лазаня, но не точно. Помолете някой местен да ви го приготви. И аростичини - шишчета от крехко агнешко.

За да избягам от ежедневието, отивам... в някой от баровете с жива музика в часа за аперитиво (от 18 до 21). Тогава с всяка чаша вино ти сервират плато прошуто, моцарела, рукола, чери домати и други изкушения. А атмосферата в тези заведения е много уютна. Имат и безплатен безжичен интернет. Другият вариант е неделният пазар - отваря в ранни зори и затваря по обяд. Има от пиле мляко, интересни сергии, приказливи търговци. Като нищо там ще срещнете и други българи.

Жителите на Терамо никога не биха... ви се присмели, ако говорите на италиански с грешки. Но и не биха се пречупили да говорят на английски с вас. Просто търпеливо ще почакат да научите италиански.

Можеш да познаеш, че някой е от Терамо по... силния акцент - с много “ш” там, където очакваш “с”. 

Малко хора знаят, че... нито един магазин в Терамо не работи в неделя. Поне аз не знаех първата неделя. Голям глад падна. Освен това малко хора знаят, че в близкия град Пескара има летище на нискобюджетни авиолинии и за 5-10 евро можете да летите до Белгия, Испания или другия край на Италия.

През лятото трябва да... отидете до близките крайбрежни градчета като Джулианова и Пескара. Водата на Адриатическо море често става за къпане чак до октомври (не и по стандартите на италианците, разбира се), а плажът сякаш е само за вас, защото никой не смята за приемливо да се къпе при температура на водата от 20-22 градуса. Както и да се разходите из най-високата част на Апенините - Гран Сасо.

През зимата трябва да... не очаквате сняг. Такъв вали спорадично, в твърде ограничени количества и се топи скоропостижно. 

Най-добрата еднодневна екскурзия от Терамо е до... Асколи Пичено (има директен автобус). Тесни улички, каменни къщи, пазар за деликатеси на открито и впечатляваща катедрала със статуя на... мъжко достойнство на кулата си. Само попитате някой от местните за историята й. 

Само в Терамо може да се случи да... ви прилошее в градския транспорт от завои. Просто пътят към университета е планински.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.