Будисткият манастир, до който се стига само по пътеки

  • Будисткият манастир, до който се стига само по пътеки
    Будисткият манастир, до който се стига само по пътеки

Манастирът Такстанг Палфуг, по-известен като Паро Тактсанг, е будистки храмов комплекс, намиращ се в горната част на долината Паро, Бутан.

Той се придържа към скала, на 3120 метра над морското равнище и е една от най-известните туристически дестинации в страната и истинска културната икона.

Посещението на манастира Паро Тактсанг е незабравимо преживяване благодарение на уникалното му местоположение и гледката към околните величествени планини и зелени долини. Основната негова особеност е изолираното му местонахождение - и до днес до храма може да се стигне единствено по три планински пътечки. Първата пътека преминава през борова гора и е украсена с амулети, предпазващи от зли сили, както и с такива носещи положителна енергия, жизненост и добър късмет. Другите две минават през "Платото на 100 000 феи".

Архитектурният облик на комплекса е оформент според будистките традиции и съдържа в себе си няколко основни храма и няколко жилища - бели сгради със златни покриви. Всички те са свързани със сълбища, издълбани в скалата. Почти всички сгради на Паро Тактсанг разполагат с балкони с невероятен изглед към околността. Интериорът на храма също е впечатлявщ - в него може да намерите голяма статуя на тигър, който е символът на Паро Тактсанг. Според легендата за основаването на манастира именно тигрица избрала мястото му, донасяйки основателя му Падмармамбава.

Интересно е да отбележим, че в манастира има осем пещери - до четири от тях достъпът е сравнително лесен. Любопитен е и фактът, че в продължение на три години монасите трябва да живет и медитират в тези пещери.