Будва – забележителности и пътешествие за душата

  • Будва – забележителности и пътешествие за душата
    Будва – забележителности и пътешествие за душата

Очарователна, колоритна и многолика, Будва успява да удиви всеки, който вижда с душата си и умее да скъта всяко пленително местенце в сърцето си. 

Черногорската принцеса не е от онези градове, през които просто минаваш, оглеждаш се и продължаваш, тя пише спомена за себе си с красиви думи.

Романтичното будванско крайбрежие, безкрайната крайбрежна алея, сгушения в история и прекрасни паметници стар град, адриатическият полъх и отрупаните с портокали дръвчета в тесните дворчета – това е само частичка от чара й.

Ако някога ви се отдаде възможност да попаднете по тези балкански географски ширини, напишете собствена история от романа, наречен Будва.

А това са няколко идеи за вашето преживяване:

1. Разходете се в Стария град през деня и на свечеряване. През деня вълните ту са тюркоазени, ту приемат цветовете на среднощно небе. Нощем пък се шмугнете в малките, закътани улички, които криволичат между крепостните стени. Оставете се на приятното чувство от докосването до далечни исторически времена.

41219

Интересно е да се знае, че малкият полуостров, на който се намира Старият град, е свързан с пясъчен провлак с останалата част от града.

2. Усетете венецианското влияние, което е оставило своя отпечатък върху голяма част от архитектурата в Будва.

41226

Снимка: Моника Георгиева

3. Опитайте прясната морска храна, която се предлага в малки ресторантчета, приканващи с неустоим аромат на печена риба и други местни вкусотии.

4. Поръчайте си „мало” или „големо” „точено пиво” от местното. Ще запомните вкуса и няма да броите халбите.

41225

Снимка: Моника Георгиева

5. Разходете се рано сутрин по крайбрежната алея. Насладете се на менящите се цветове в небето и снимайте остров Свети Никола. Той се вижда от брега и се намира само на 1 километър от Стария град.

6. Поговорете си с някой от търговците на морски сувенири. Може да чуете драматична история на хора, които са бягали от войната преди години и които са намерили убежище точно тук. Хората са усмихнати и гостоприемни и няма пречки между близките ни по звучене езици.

7. Потърсете изящната скулптура на балерина, която танцува върху скала в близост до Стария град. Това е една от запазените марки на Будва и често ще я видите изобразена върху сувенирите.

8. Усетете атмосферата на популярният остров Свети Стефан. Запомняща се архитектура на острова е разположена сред много, много зеленина.