Бурж ал Араб

  • Бурж ал Араб
    Бурж ал Араб

Грациозният силует на Бурж ал Араб е за Дубай това, което Айфеловата кула е за Париж.

Бурж ал Араб е луксозен 7-звезден хотел в Дубай, Обединени арабски емирства. Със своите 321 метра, той е четвъртият най-висок хотел в света.

Уникалната сграда е построена върху изкуствен остров, отдалечен на 280 м от брега на Персийския залив, свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност.

Бурж ал Араб
Снимка: pixabay

Строежът на хотела започва през 1994 г. и е отворен за гости на 1 декември 1999 г. Хотелът има формата на корабно платно. На самия му връх има площадка за хеликоптери, ресторант Ал Мунтаха и бар Скайвю бар с гледка към океана.

Завършена през 1999 г., тази емблематична забележителност се намира на изкуствен остров и се предлага със собствена хеликоптерна площадка и флот от шофьорски лимузини Rolls Royce. Отвъд поразителното фоайе, със своето изобилие от златни листа и привличащ вниманието фонтан, се намират 202 апартамента с повече декоративни елементи, отколкото можете да си представите.

Бурж ал Араб
Снимка: pixabay

Струва си да посетите, макар и само за да се вгледате в интериора, който е толкова интересен, колкото екстериора е великолепен. Настроението вътре е замайващо - във фоайето с височина 180 метра, което е декорирано в червена, синя и зелена цветова схема и акцентирано със стълбове, драпирани в златни листа.

Любопитен е фактът, че погледнат от към морето, очертанията на хотела (основната конструкция по вертикала и кръстосания висящите ресторант и бар на върха на конструкцията) наподобяват „християнски кръст“.

Атриумът на фоайето е достатъчно висок, за да побере статуята на свободата в него.

Бурж ал Араб
Снимка: pixabay

Близо 1790 m² от стените му са декорирани с чисто злато!

Ако не сте отседнали в хотела, имате нужда от резервация за ресторант, за да преминете през охраната на лобито. Не очаквайте изгодни оферти. Проверете уебсайта за подробности и за (задължителна) резервация.

В „Бурдж ал Араб“ няма стандартни стаи. Най-малкият апартамент заема 169 m2, а най-големият – около 780 m2. Цената за нощувка варира между 1000 $ и 15 000 $. Кралският апартамент е най-скъп – 28 000 $.