Буйновското ждрело в 8 любопитни факта

  • Буйновското ждрело в 8 любопитни факта
    Буйновското ждрело в 8 любопитни факта

Буйновското ждрело се намира в онази част на Западните Родопи, където природата сякаш е доказвала на някого на какво е способна. 

Докато преминавате през ждрелото, имате чувството, че надвисналите скали а-ха ще ви затрупат, а в най-тясната част небето прилича на синя ивица някъде нависоко над вас.

Ето няколко любопитни факта за Буйновското ждрело, които да знаете, когато минавате през тази част на Западните Родопи.

1. Буйновското ждрело е най-дългото в България – около 10 км. Разположено е между две родопски села – Ягодина и Тешел.

37854

2. Причината за създаването на Буйновското ждрело е протичащата през него река Буйновска, която в продължение на хиляди години е разграждала мрамора в скалните пластове, за да оформи невероятния феномен.

37573

3. На места отвесните скали са високи до 350 метра и почти се докосват в горната си част. Мястото, където са най-близо, е наречено Вълчи скок и според местна легенда зимата оттам вълците прескачат ждрелото.

37853

Утро в ждрелото, близо до село Ягодина

4. Най-тясната част на Буйновското ждрело е между ВЕЦ Тешел и отбивката за село Ягодина. Там ширината на ждрелото е около 10 м, а на много места скалите са надвиснали над пътя.

5. До 1965 г. ждрелото е почти непознато, но след проучването и облагородяването на Ягодинската пещера ждрелото придобива популярност.

37574

6. Най-добрата гледка към Буйновското ждрело се разкрива от наблюдателната площадка Орлово око (1563 м надморска височина, намира се на връх Свети Илия) над село Ягодина. До площадката се стига пеш по черен път от Ягодина (1:30 часа, питайте местните за изходната точка в самото село), както и с високопроходими джипове, които можете да наемете от центъра на Ягодина и пред пещерите Ягодинска и Дяволското гърло.

37571

Орлово око

7. Част от карста в местността е и Ягодинската пещера (Имамова дупка), най-дългата в Родопите (над 8500 м, от които 1500 м достъпни за посетители). Работи целогодишно. Но тя не е единствената – в Буйновското ждрело има 34 пещери (неблагоустроени).

37570

Ягодинска пещера

8. В Буйновското ждрело се среща и невероятният родопски силивряк – проучвания показват, че след като е хербаризиран в продължение на повече от 30 месеца, а след това полят с вода, той „възкръсва“ и продължава нормалния си растеж. По скалите от двете страни на пътя се виждат и много други цветя, билки и храсти.

37852

Скално цвете

Полезна информация: За да стигнете до Буйновското ждрело, трябва да минете през Доспат или през Девин и да продължите към село Ягодина. В основата на Буйновското ждрело е изграден път с една лента за движение (не се препоръчва за нервни шофьори и пътници с клаустрофобия). Можете да преминете жделото с автомобил (няма къде да отбивате за снимане) или да оставите колата в началото и да се разходите пеша по тесния път. След Ягодинската пещера шосето продължава към самото село Буйново. Успоредно на Буйновското ждрело се простира и Триградското ждрело.