Часът на Земята –интересни събития

  • Часът на Земята –интересни събития
    Часът на Земята –интересни събития

25 март 2017 г. ще е ден за размисъл, но не само политически, а глобален.

За десета поредна година Часът на Земята ще обиколи света. На 25 март между 20:30 ч и 21:30 ч хората в 170 държави ще загасят светлините, за да привлекат вниманието на обществото към предприемането на спешни мерки срещу климатичните промени.

Те отдавна не са теория, а реален факт. Една от основните задачи, пред които сме изправени, е намаляването на използването на изкопаемите фосилни горива и обръщане към естествените сили на природата като източник на енергия. „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е мотото на кампанията. 

Как да се включите в Часът на Земята през 2017 г.?

1. Изключете осветлението у дома 
между 20:30 ч. и 21:30 ч. По този начин ще намалите потреблението на електрическа енергия в най-натовареното време от деня и ще помогнете за по-чиста околна среда.

2. Можете да се регистрирате в сайта 
Changeclimatechange.org с фейсбук профила си и да покажете на колкото се може повече хора как заедно можем да се справим с климатичните промени. 

3. Покажете на приятелите си, че подкрепяте Часът на Земята като добавите рамка със светлина на профилната си снимка във фейсбук.

4. Включете си в събитията за Часът на Земята в страната. 

Събития за Часът на Земята 2017 

В София пред Народен театър „Иван Вазов“ от 20,30 до 21,30 ч. можете да проследите изгасването на фасадите на емблематични софийски сгради. Забавлявайте се а ателието за рисуване със светлина и се насладете на традиционното огнено шоу. 

В Стара Загора в знак на съпричастност за един час ще загасне художественото осветление на сградите на Община Стара Загора, Оперния театър, Художествената галерия и Регионалния исторически музей. 

Във Велико Търново ще изгаснат светлините на крепостите Царевец и Трапезица. За един час тъмна ще бъде и фасадата на сградата на Община Велико Търново. Представители на туристическият бизнес инициират в редица заведения в града да се сервира на свещи.На стълбите пред МДТ „Константин Кисимов“ ще бъде позициониран огнен пърформанс – рисуване със свещи. 

В Казанлък на площад „Севпотолис“ десетки момичета и момчета от Младежки общински съвет и неправителствени организации от региона ще изпишат с присъствието си емблемата на кампанията „60+“. Така те искат да обърнат внимание върху посланието, че Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Най-големите туристически забележителности и културни институти в града също ще останат на тъмно.

В Разград Градски мажоретен състав към Центъра за работа с деца ще се включи в световната инициатива. Когато светлините угаснат пред Общинския културен център, около 100 мажоретки на възраст от 3 до 19 години ще изпълнят танци със светлинни и огнени уреди.

Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Благоевград, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Ловеч, Кюстендил, Панагюрище, Габрово, Каварна, Поморие, Царево и други български градове също ще изгасят светлините на административните си сгради и културни институции, за да подкрепят световната инициатива.