Чепеларе и Златоград – маршрути в сърцето на Родопите

  • Чепеларе и Златоград – маршрути в сърцето на Родопите
    Чепеларе и Златоград – маршрути в сърцето на Родопите

Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”!

Добре дошли в Чепеларе и Златоград!

Независимо дали сте попаднали случайно или сте дошли целенасочено в сърцето на планината, няма да скучаете. Престоят ви ще е незабравимо изживяване, а вие ще се върнете тук отново, привлечени от тишината, спокойствието, вкусната храна, гостоприемните хора и не на последно място – богатото разнообразие от туристически маршрути и атракции.

Чепеларе е първият курортен град в България, обявен за такъв през 1937 г. Локацията му, мекият климат и гостоприемството на местните хора са го превърнали в предпочитана среднородопска дестинация за активна почивка. Възможностите за практикуването на целогодишен туризъм тук са изобилни. Водещ за района е зимният туризъм в лицето на ските и сноуборда. Не по-малки обаче са възможностите за осъществяване на пешеходен туризъм през пролетта, лятото и есента.

28787

Чепеларе

Няколко са интересните факти за град Чепеларе. Наричат го зимната олимпийска столица на България. Градът е с десетилетни традиции в производството на ски и сноуборд, а тук е родена единствената зимна олимпийска шампионка на България – биатлонистката Екатерина Дафовска. Тук е едно от средищата на изследователите на подземния свят на Родопите – спелеолозите. Не е случайно изграждането на музеите на родопския карст и на ските и ски спорта в планинското градче.

28792

Площад Олимпийски, Чепеларе

Туристическият пакет „Олимпийският град на България” е отлична възможност за първоначално запознаване с Чепеларе. След като направят едно тематично разглеждане на музейната сбирка на ските и ски спорта, площад „Олимпийски” и единствената в страната ни фабрика за производство на ски и сноуборд оборудване, туристите имат възможността да разгледат църквата „Успение на Пресвета Богородица” в курорта Пампорово, връх Мечи чал и най-новата туристическа атракция в Чепеларе – Велопаркът на върха.

28798

Велопарк Чепеларе

И за да не остане някой с впечатлението, че в Чепеларе всичко е свързано със зимните спортове, е разработен туристически пакет „В подножието на Персенците” - незабравимо преживяване, което ще ви направи съпричастни с местните бит и традиции и ще ви запознае с красиви природни забележителности, тракийски светилища и останки от римски пътища. Маршрутът е тридневен, като един от акцентите тук са малките, но много живописни водопади в близост до село Орехово – Дуплевото, Скакалото и Костен камък, както и връх Цирикова църква и едноименният разлом – местност, пазеща страшни истории от дните, когато из родопските земи властвали османците. Високо по билото се крият още чудни забележителности – върховете Голям и Малък Персенк, Мезаргидик и римският път, свързвал някога Горнотракийската низина и Беломорието, а под тях, сгушени в гънките на планината, са Чудните мостове – феноменът без аналог в Родопите.

28796

Връх Вейката

Златоград е най-южният град в България. Позабравено за дълго, особено след свиването на рудодобива в района, градчето днес преживява разцвет с откриването на ГКПП Златоград през 2010 г. Туристопотокът се засили значително, а хората преоткриха възрожденския дух и завладяващото гостоприемство на родопчани. Днес Златоград и околностите предлагат добри възможности за практикуването на пешеходен туризъм през цялата година. Мекият климат и минималните количества сняг през зимата също са предпоставка за предпочитането на града като дестинация, особено от тези, които не карат ски.

28793

Златоград

Туристическият пакет „До най-южния град на България” е гаранция за незабравим престой в Златоград и околностите. Програмата дава възможност за разглеждане както на града, така и за изкачване до най-южната географска точка на страната ни – връх Вейката, разположен в много красивия и същевременно различен дял на Родопите - Гюмюрджински снежник. Ценителите на биоразнообразието имат шанса да видят уникални растителни видове в едноименната защитена местност, а от върха при ясно време се разкрива прекрасна гледка към залива Порто Лагос в Гърция.

28791

Златоград

Приятните емоции продължават в село Ягнево, където има комплекс за спортен риболов с малко езеро и места за настаняване. Тук, в приятна компания, може да се насладите на традиционни родопски ястия на брега на езерото и на фона на покорения вече връх Вейката.

28790

Ягнево

Освен със стария град и занаятчийските работилнички, околностите на Златоград изненадват приятно и с няколко светилища. Най-известното, а може би и едно от най-старите сред тях е Белите камъни край село Старцево. Самото село също се счита за най-рано възникналото селище на територията на цялата Смолянска област.

Етнографското наследство не е единственото нещо, което привлича туристите в планинското градче. „Малък хаджия” е едно интересно и нестандартно за нашите географски ширини предложение. В рамките на един ден участниците в тура имат нелеката, но достойна задача да се изкачат до четири върха с имена на светии – Св. Атанас, Св. Илия, Св. Елена и Св. Екатерина. Награда за усилията им е признанието под форма на сертификат „Малък Хаджия”, който получават в края на разходката си.

За да бъдат доволни всички, включително и ценителите на гурме туровете и дегустаторите, „Златоградско чеверме в града на Дельо хайдутин” е естественото допълнение към всичко, предложено до момента. Празникът на чевермето е най-новата атракция в Златоград. Едновременно се въртят повече от сто чевермета, а приятното майско настроение се допълва от много песни, хора, добро настроение и нови запознанства в центъра на уютния родопски град.

28788

И за да не се чувстват ощетени любителите на зимните спортове, общините Смолян и Чепеларе представят няколко интересни предложения за тези, които не са на пистите. В последните няколко години, освен ските и сноуборда, в Родопите се развиват и други спортове, като особено популярни станаха преходите със снегоходки. Вариантите са еднодневни и могат да бъдат осъществени в направленията Перелик, Мечи чал, Рожен, Превала и Смолянски езера. Доброто настроение и красивите снежни панорами са гарантирани.

28190