10 причини да се влюбите в Родопите

  • 10 причини да се влюбите в Родопите
    10 причини да се влюбите в Родопите

Родопите са любов от пръв поглед. Поради много повече от 10 причини, но ето ви любимите ни:

Причина 1: Заради родопската кухня

Когато отидете в Родопите, и особено в някое от селата, пригответе се за обилно и вкусно хапване. Всякакви тестени закуски, баници, клин, милинки и тутманици, заедно с прочутите чевермета по съборите, освежаващия мурсалски чай... За пататника всеки знае - пече се бавно, но търпението си заслужава.

Причина 2: Заради диалекта

Слушате, слушате, на места нищо на разбирате, но пък звучи толкова мелодично! Спомням си като дете на село ме учиха да казвам на “родопски”: “Немой ма алай, от’ ма е скокот” (нещо като "Не ме пипай, защото имам гъдел"). Или Златоград с неизменното „Дали врит ще пийте студена кола?“, с което ще ви посрещнат в заведенията. Никога не е късно да научите някоя нова дума. Диалектите са истински богатство.

Причина 3: Заради фестивалите

Гайдарските надсвирвания в село Гела, кукерските празници в Широка лъка, Беглика фест... цяло лято (а и не само) в Родопите кипи оживен фестивален живот - от традиционни събори с народна музика до алтернативни събития. Планина, чист въздух и културен живот - не знам как изобщо хората успяват да си тръгнат оттук.

Причина 4: Заради разнообразието

Тук трудно ще ви доскучае - в рамките на по-малко от 50 км можете да минете през пещера, буйна река, обширни поляни, вековни борови гори, язовир, причудливи скали, тракийски светилища, средновековни крепости, възрожденски къщи... Май само море няма.

Причина 5: Заради зимните радости

Пампорово и Чепеларе на първо място, на второ - по-малките зимни курорти като Цигов чарк и Копривките (там е предимно за начинаещи). Със ски или с шейни, планината е гостоприемна за зимни активности. 

Причина 6: Заради призрачните села

Има немалко родопски села, в които можете да се нагледате на едновременно тъжни и вълнуващи гледки - полусрутени къщи, жители, които можете да преброите на пръстите на ръцете си, картини, излезли сякаш от филмов декор за живота в миналото. Предизвикателство за откривателския дух.

Причина 7: Заради духовния живот

Бачковският манастир е един от най-големите в България, Кръстова гора е светилище от векове, Белинташ със своя противоречив живот, свързван с траки, гърци и... извънземни. Може би сте чували от мнозина, че Родопите са енергийно място, но истината е, че тук човек се наспива по-бързо, чувства се по-отпочинал и сякаш наистина зарежда батериите.

Причина 8: Заради легендите

Никога няма да ми омръзне да слушам легендата за силивряка (или орфеевото цвете), нито за многобройните места, на които се смята, че Орфей е крачил с песен на уста. Нито за легендите за чешми и мостове с вградени сенки на девойки, скали, от които са се хвърляли девици. Тук легендарното и мистичното витаят във въздуха - достатъчно е да попитате в някое от селата и ще чуете неочаквани истории.

Причина 9: Заради песните

Малко български сърца ще устоят да не трепнат при звука на родопската каба гайда и на тежките родопски народни песни. Оттук тръгва историята на песента “Излел е Дельо хайдутин” към космоса, а да чуете родопска музика в Родопите е едно от преживяванията, които най-дълбоко ще ви свържат с родната земя.

Причина 10: Заради хората

Тази част, с хората, винаги е субективна - пътуваш навсякъде и срещаш всякакви хора. Но в Родопите като че ли сме срещали най-дружелюбните, най-услужливите и гостоприемни хора в България. Случвало се е да попаднем в село късно вечер в търсене на правилния път към дома, а хората не само ни ориентираха, но и ни дадоха храна за из път.

Прочетете всичко за Родопите

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито едно прекрасно кътче от България