Червен - пролетна разходка до средновековния град

  • Червен - пролетна разходка до средновековния град
    Червен - пролетна разходка до средновековния град
  • Червен - пролетна разходка до средновековния град
    Червен - пролетна разходка до средновековния град

С пукването на пролетта настъпва време за разходки на открито. От месец март отваря врати за посещение средновековният град Червен. От някога проспериращото селище днес са запазени останки от замък, крепостни стени, два водоснабдителни подземни прохода, 13 църкви, както и много жилищни сгради. Изцяло запазена е триетажната бойна кула на западната стена на градската цитадела. Съвсем малко ще ви е нужно, за да си представите мащабите на един от най-важните градове-крепости от времето на Второто българско царство. 

Само на около 30 км от Русе историята ще се разкрие пред вас като на длан. Някогашна византийска крепост достига своя разцвет през 14-и век. На върха на скално плато точно на извивка на река Русенски Лом е разположен вътрешният град, ограден с крепостна стена. В подножието на хълма пък се е намирал външният град. По разклоняващите се улички на средновековния Червен са били разположени работилниците на златари, занаятчии и художници, в околностите се е добивало желязо. 

През 1388 г. градът е завзет и разрушен от османските турци. В началния период на османското владичество запазва административините си функции, но постепенно запада. Около 1600 г. изживява период на стопанско оживление. Оттам произхожда родът на баба Тонка Обретенова.

Маршрути: На около 15 км от Червен се намират Ивановските скални църкви, Басарбовският манастир (единственият действащ скален манастир), пещерата Орлова чука. Самият Червен се намира в природен парк Русенски Лом, където са изградени множество екопътеки. 

Полезна информация: До средновековния град Червен можете да стигнете пеш или с кола. Намира се на 14 км от Иваново, на около 30 км от Русе. Работи без почивен ден от 9 до 18 часа (от декември до края на февруари не работи). Билетът е 4 лв., 1 лв. за студенти, ученици и пенсионери. Телефон за връзка: 082/825 002.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, полезни съвети и идеи за маршрути!