Четирите научни правила за перфектна почивка

  • Четирите научни правила за перфектна почивка
    Четирите научни правила за перфектна почивка

Идва дългоочакваната отпуска, впускате да се почивате с всички сили – спите до колкото си искате, излежавате се на плажа, решавате на момента какво ви се прави... И след края на ваканцията се чудите защо не се чувствате достатъчно отпочинали. Звучи ли ви познато?

Американското издание за наука Scientific American публикува резултатите от няколко научни изследвания, които обобщават правилата на истински пълноценната почивка.

Правило 1: Планирайте

Положителните ефекти на почивката започват още при нейното планиране, сочи проучване на университета Еразъм в Ротердам, Холандия. Още докато обмисляте къде, какво и с кого ще правите, нивата на серотонина (хормона на щастието) в мозъка се повишават, са открили учените. „Все пак, ако нямате достатъчно средства да пътувате през отпуската си, същият ефект има откриването на нови вълнуващи места в собствения ви град“, пишат още авторите на проучването.

Правило 2: Минимум осем дни

Учените от същия университет са открили, че по отношение на дългосрочните ефекти върху настроението, няма значение дали почивката ви е била една или три седмици. Друго проучване на Университета Радбуд обаче сочи, че отделянето на хормоните, свързани със спокойствието и чувството на удовлетворение, достига пик на осмия ден.

Правило 3: Отидете сред природата

Всички проучвания потвърждават, че най-благотворно влияние върху презареждането на батериите има почивката сред природата, най-вече в провинцията. Учени от Сейдж Колиджис в Ню Йорк са открили вид бактерия, която се съдържа в пръстта и стимулира отделянето на серотонин и намаляването на чувството на безпокойство.

Правило 4: Включете лека физическа активност

Последната променлива от уравнението на перфектната почивка е умерената физическа активност. Тук учените от Университета Еразъм посочват, че не е нужно да имате план за упражнения, а по-скоро от време на време да се движите активно, без да забравяте колко важен е добрият сън и смяната на хранителното меню.