Чиатура – уникална грузинска мрежа от лифтове

  • Чиатура – уникална грузинска мрежа от лифтове
    Чиатура – уникална грузинска мрежа от лифтове

Информация за места като Чиатура по принцип не се появяват в световните медии в 21-ви век просто защото като тях има хиляди – бивши съветски индустриални центрове, които са в засилен процес на разпад 25 години след падането на комунизма. Въпреки това, историята на града, както и системата му от работнически кабинкови лифтове, са уникални и заслужават да се разкаже за тях.

Чиатура е разположен в планинска долина в Грузия на бреговете на река Квирила. Още през 19-и век се обособява като център за добив на железни и особено на манганови руди. Това помага на Чиатура да се разрасне и да се сдобие с театър, 10 училища и Грузинския технически университет.

Именно този град е мястото, откъдето тръгва политическата кариера на бъдещия съветски диктатор Йосиф Сталин. Етническият грузинец Сталин убеждава в дебат местното население да подкрепи болшевиките и Чиатура се превръща в единствената болшевишка крепост в цяла Грузия. Въпреки това, през 1906 г. заплатите на миньорите са откраднати от болшевишка група по време на влаков обир. Местните собственици на мини пък подкрепят Сталин срещу обещанието да пощади имуществото им, а онези, които се обявяват срещу него, губят мините си.

34974

Отвратителните условия на работа в мините по време на царска Русия, в които 3700 миньори са работили по 18 часа на ден, като са спели в мините, покрити в сажди, са довели до провеждането на една от най-успешните стачки в страната в период, в който армията просто е разстрелвала протестиращите. През 1913 г. местните миньори протестират 55 дни за 8-часов работен ден, по-високи заплати и правото да не работят през нощта.

34976

Когато СССР анексира Грузия през 1954 г. за миньорите е разработена специална мрежа от кабинкови лифтове. Целта й е била да спести на работещите уморителния път от долината към мините в планината. Днес 17 кабинки са в движение, а от мините на Чиатура все още се извлича манган.

34977