Катакомбите на София: Какво се крие под Операта

  • Катакомбите на София: Какво се крие под Операта
    Катакомбите на София: Какво се крие под Операта

Чудили ли сте се дали столицата е имала подземен свят, подобен на този в Париж например, и ако да – къде са катакомбите на София? За тунелите, където минават тръбите на Топлофикация, е писано и говорено много. За бездомниците, които живеят там – също. Но София е имала лабиринт от подземни тунели стотици години преди Топлофикация да е била измислена (макар топлата вода вече да е била открита).

А едно от местата, където са открити такива катакомби, е може би сред последните, за които бихте предположили: Софийската опера и балет.

Откриването на тунелите, както с повечето археологически находки, става съвсем случайно.

Когато започва строителството на сградата на Операта в края на 40-те години на миналия век, е било нужно поставянето на много дълбоки основи. По време на изкопните дейности са открити статуи и артефакти от епохата на старата Сердика. Всички открития са съхранени и предадени в историческия музей.

Архитектът на сградата Лазар Парашкеванов обаче открива и друго много интересно нещо. Оказва се, че преди стотици години на тези дълбочини е имало система от съвършено изградени тунели и катакомби. Предполага се, че тези катакомби са се ползвали при нападение за бързо придвижване до различните части на Сердика. По тях освен това се е стигало до три подземни реки източно от Операта, както и до някои сгради в центъра на града. Смята се, че някои от тунелите са стигали чак до Бояна.

За съжаление, тунелите не са съхранени. Забавянето на изграждането на сградата на Операта (от първите планове до началото на строителството) е било 25 години – заради постоянно променящата се политическа обстановка. Така строежът продължава, а днес част от подземните тайни на София можете да видите в подземието на църквата „Света София“.