Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци

  • Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци
    Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци

Чудотворно аязмо с още по-чудна история се пази в родопското село Момчиловци!

Лековитата вода се намира сред свежа борова гора, в параклиса „Свети Илия Пророк“. Той е един от 27-те, които обграждат селото и го пазят от болести и лошотии. Историята за откриването на аязмото е като приказка, която обаче се случва наистина преди малко повече от 100 години...

Анастас и Велика Драганови били семейство, но с години не можели да имат дете. Вече 18 лета двойката чакала своята рожба. Дошло време, в което Велика започнала да наедрява. Фигурата ѝ се променяла. Всички били много щастливи и вярвали, че съпругата най-накрая е заченала.

Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци
Снимка: Боряна Кръстева

Дошъл деветият месец, но раждане така и не настъпило. Минал и десетият. Семейството започнало да се притеснява защо още няма бебе. След като се минало още малко време, се разбрало, че жената не е бременна, а над нея тегне тежко бреме. Нейни близки ѝ споделили, че до Асеновград живеела ясновидка на име Кортеза. Посъветвали я да търси лек при нея. Уплашени и съкрушени, Анастас и Велика нямали друг избор и тръгнали към Асеновград. В къщата на Кортеза се тълпели хора, дошли да дирят лек. Още с влизането на Драганови ясновидката излязла от малката си стаичка и се провикнала:

- Нека тези хора влязат при мен, те носят страшно бреме!

Кортеза директно се обърнала към Анастас и Велика по име и им казала, че знае как да им помогне. Посъветвала ги да отидат на ливадата под връх Свети Илия в Момчиловци. Там мъжът  да започне да копае, докато бликне извор с лековита вода. Заръчала Велика да пие от тази вода всеки ден, докато се излекува. Когато оздравее, семейството трябвало да построи параклис на святото място!

Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци
Снимка: Боряна Кръстева


Мъжът веднага се втурнал да дири лековитата вода. Намерил ливадата на връх Свети Илия и цял ден копал. Привечер от дупката бликнала вода. С просълзени от радост очи Анастас напълнил от нея и я занесъл на жена си. Всеки ден Велика пиела от водата, докато накрая коремът ѝ спаднал и тя се излекувала. Макар двамата да не се радвали на рожба, искали да изпълнят заръката на Кортеза и да построят параклис. За щастие, добри хора дошли да им помогнат. Всички заедно положили основите на църквата. Тя била завършена през 1910 г., а на освещаването присъствала и самата Кортеза. Снимката от това събитие още виси на стената в църквата.
Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци
Снимка: Боряна Кръстева

Мястото, от което бликнала лековитата вода, и до днес може да се види в църквата. А на входа ѝ е построена каменна чешма, от която тече водата, излекувала Велика. Можете да пиете от нея и да си измиете очите. В Момчиловци вярват, че водата е най-целебна на Гергьовден. В нощта срещу празника в селото се сбират хора от близо и далеч, за да търсят спасение и надежда. Местните разказват, че водата лекува безплодие и очни болести. Има и много случаи, в които неми деца пият от водата, нощуват край параклиса и на сутринта проговарят.

Момчиловци разказват, че аязмото е много свято, защото не водата, а силната вяра прави чудеса!

***

Полезна информация:

 

Аязмото се намира на километър от центъра на село Момчиловци. Отправна точка е Туристическият информационен център. От него продължавате нагоре по стръмна пътека и завивате наляво. Вървите, докато стигнете каменни стълби. След като ги изкачите, ще се озовете на алея, сред борова гора, която ще ви отведе до аязмото. 

***

Село Момчиловци и аязмото "Свети Илия" са една от дестинациите в книгата ни "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици".

Чудесата на водата и вярата - аязмо „Св. Илия“ в Момчиловци

***