Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)

  • Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)
    Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)

От вековни термални бани до романтична среща над града или пътуване назад във времето в кафене от 19-ти век, Будапеща има по нещо за всеки.

Ето списък с някои от най-добрите преживявания, които не можете да пропуснете при пътуване до оживената столица на Унгария.

Вижте базиликата

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)
Снимка: pixabay

Богато украсената базилика „Свети Стефан“ е най-голямата църква в града, намираща се на няколко крачки от площад Деак. Базиликата се крие в най-почитаните (и зловещи) религиозни реликви в окръга - балсамираната дясна ръка на Свети Стефан, крал-основател на Унгария. Изкачете се по 193-те стъпала (или вземете асансьора) до купола на базиликата за някои от най-добрите гледки към Будапеща.

Разходете се по авеню Андраши и Градския парк

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)
Снимка: pixabay

Пълна с изискани магазини, кафенета и разкошни сгради, облицована с дървета, авеню Андраши е версията на Елисейските полета в Будапеща. Започва зад базиликата и се простира чак до площада на героите, един от най-известните паметници на града. По пътя ще видите Унгарската държавна опера и Домът на терора, бившата централа на тайната полиция, където някога са били измъчвани жертви на жестоки режими.

Подземието на хилядолетието, най-старото метро в континентална Европа, минава по цялата дължина на Андраши, ако разходката е твърде дълга. Там, където булевардът свършва, започва City Park. Най-големият парк в страната е дом на езеро, изпълнено с гребни лодки, което е ледена пързалка през зимата, приказен замък Важдауняд и бани Сечени.

Пийте кафе в историческo кафене

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)
Снимка: pixabay

Културата на пиене на кафе в Будапеща датира от векове и нейните класически кафенета са забележителност. Много от тях са люлки на културата и обитатели на литературните величия на Унгария. Най-изтъкнатото е кафене Ню Йорк, някога избрано за най-красивото кафене в света, където позлатени и мраморни повърхности, пурпурни цветове, кристали, стенописи, полилеи и често жива унгарска музика връщат този финес. Кафето Gerbeaud, Hadik или Centrál са еднакво чудесен избор за пътуване назад във времето.

Насладете се на гледка от птичи поглед

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 2)
Снимка: pixabay

С извития Дунав, красивите мостове, зашеметяващите забележителности, Будапеща е особено красива - и фотогенична - отгоре. Ако искате да се разходите, изкачете се до Цитаделата и статуята на Свободата на Будапеща на хълма Гелерт за награда. Ако предпочитате да се отпуснете с питие и да се насладите на преден ред до цяла Будапеща, опитайте някой от многото барове на покрива на града.