Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)

  • Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)
    Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)

От вековни термални бани до романтична среща над града или пътуване назад във времето в кафене от 19-ти век, Будапеща има по нещо за всеки.

Ето списък с някои от най-добрите преживявания, които не можете да пропуснете при пътуване до оживената столица на Унгария.

Прекарайте един ден на остров Маргарет

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)
Снимка: pixabay

Остров Маргарет е най-големият зелен оазис в Будапеща - достъпен пеша от средата на жълтия мост Маргарет. Целият остров е огромен парк, дом на средновековна руина на църква, прекрасна японска градина, вековни извисяващи се дървета и безкрайни пикници.

Централният елемент е голям фонтан, който светва и „танцува“ на музика всеки час от пролетта до зимата - шоуто в 21:00 е подобрено с мултимедиен прожекционен филм, който показва изображения на великите унгарски проекти, проектирани върху водна завеса.

Посетете кръчми и градински клубове

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)
Снимка: wikimedia

Нощният живот в Будапеща е световно известен и посещението през дългото, горещо лято не е завършено без вечер в един от многото така наречени кертеки в града, буквално „градини“, но в Будапеща всяко място на открито е превърнато в зона за забавление. Тези нестандартни места, включително дворове, покриви и romkocsmák (руини кръчми), които се издигат като феникс от изоставени сгради, могат да се променят от година на година и са сезонни, но някои от по-успешните, като Szimpla Kert, вече са постоянни и отворени целогодишно.

Голяма синагога

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)
Снимка: pixabay

Най-голямото еврейско място за поклонение извън Ню Йорк, Великата синагога в мавритански стил е една от най-привлекателните сгради в Будапеща. Построена през 1859 г., отличителната структура, с нейната фасада от червени и жълти тухли и две огромни кули, стои до унгарския еврейски музей. В двора е трогателният Мемориал на Холокоста Дърво на живота, проектиран от скулптора Имре Варга. 

Парк Мементо

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)
Снимка: pixabay

Съдържащ статуи и други паметници от комунистическото минало, паркът Memento може да бъде описан само като гробище на социалистически грешки или добре поддържан откъс от историята. В южната част на Будапеща се намират около четири дузини статуи, бюстове и плочи на Ленин, Маркс и домашно отглеждани поддръжници като Бела Кун. Погледнете соцреалистичното „изкуство“ и се опитайте да си представите, че някои от тях все още са били издигани в края на 80-те до началото на 90-те.

Направете почивка в Буда Хилс

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 3)
Снимка: wikimedia

Те може да са къси за забележителности - въпреки че къщата на Бела Барток, където той е прекарал последната си година в Унгария, е отворена за посетители тук, но хълмовете Буда са много добре дошъл отдих от горещия, прашен град през топлите месеци. Може би най-притегателните им черти са необичайните им форми на транспорт: теснолинейна зъбчата железопътна линия от края на 19-ти век ще ви изкачи на хълмовете, влак ще ви прекара през тях и седалков лифт ще ви плъзне обратно.