Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора

  • Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора
    Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора

Метеора е името на голям манастирски комплекс в Северна Тесалия, Гърция.

Разположен на върховете на труднодостъпни високи скали, той включва общо 7 манастира, като 6 от тях са действащи. Те се извисяват на 400 метра над Тесалийската равнина.  

Историята на манастирският комплекс започва през XIV век, когато Гърция е обсадена от Османската империя. По това време гръцки монаси изграждат манастири високо в планините, за да се скрият от набезите и по този начин да съхранят християнската религия. Били издълбани стъпала в скалите и създадени въжени мостове, с помощта на които най-вярващите успявали да се доберат до храмовете.

В миналото манастирите са били 24, като се смята, че кръстник на мястото е монахът Атанасий, който му дава името “Метеоро”, което в превод означава “висящ във въздуха”.

Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора

Комплексът е включен в Списъка за природно и културно наследство на ЮНЕСКО през 1988 година.

В наши дни достъпът до този уникален обект е доста улеснен, но все пак е добре да се подготвите предварително с малко полезна информация. Ето я и нея:

Облеклото

Облеклото за жените тук следва християнските канони, които включват дълга пола и покрити рамене. Манастирите са се подготвили добре и предоставят на посетителките безплатни дълги поли, в случай че са неподходящо облечени. За мъжете обикновено няма проблем да влязат по къси панталони.

Препоръчително е да сте с удобни обувки, а също да си носите и вода. Ако времето е слънчево – задължително шапка и слънцезащитен крем. Тук то често се мени, така че и дъждобран няма да ви е излишен.

Цените

Посещението на всеки един от 6-те манастира се плаща поотделно, като единичната цена е 3 евро. В случай, че решите да посетите всички манастири ще трябва да приготвите по 18 евро на човек.

Работно време

Всеки от манастирите почива в определен ден от седмицата, като и за 6-те този ден е различен. Бихте могли да обиколите всички манастири и за един ден, но ще трябва да бързате, така че добре би било да си отделите поне 2 пълни дни за това приключение.

Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора

Паркинг

Обикновено тук има достатъчно места за паркиране, но имайте предвид, че през уикенда е доста натоварено.

Най-подходящо време за посещение

Активният туристически сезон е от май до октомври , като най-много посетители има през лятото. Може би точно затова няма да можете да усетите мястото в цялото му великолепие, така че ще да препоръчаме пролетта и есента като по-добри варианти.

Залезът

Едно от нещата, които задължително трябва да направите тук е да се насладите на залезът над Метеора. Гледката е наистина впечатляваща,но ще ви трябва и малко късмет да уцелите безоблачно време.

Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора

Къде да отседнете

Най подходящите населени места за отсядане са Каламбака и Кастраки, като в Кастраки ще ви е малко по-близо (в случай, че не сте с кола). Каламбака пък превъзхожда с по-голямото разнообразие на таверни и различни други заведения.

В случай, че сте с кола, то добра идея е да отседнете и в някое от близките селца. Едно такова селце е Василики, а има и доста други в посока Трикала.

Да докоснеш небето: Манастирски комплекс Метеора