Да разгледаме Тбилиси

  • Да разгледаме Тбилиси
    Да разгледаме Тбилиси

Със своята драматична обстановка в долината, живописен Стар град, еклектична архитектура и превъзходни възможности за ядене и пиене, Тбилиси е оживеното, биещо сърцето на Грузия. 

Добавете към това притегателната сила на хипстърската култура на града, неговата техно сцена и общия хладен въздух, и Тбилиси уверено запечатва репутацията си на най-космополитен град в Южен Кавказ.

Докато на пръв поглед Тбилиси може да изглежда едновременно претъпкан и хаотичен, много квартали запазват усещането, наподобяващо селото, с тесните си улички и малки магазини, докато Старият град все още наподобява древен евразийски кръстопът, с криволичещи алеи, къщи с балкони и красиви площади, всички прегърнати от крепостта Нарикала. Която и страна от града да търсите, ще откриете и двете при всяко проучване на столицата на Грузия.

1. Картлис Деда

Този висок 20 метра алуминиев символ на Тбилиси държи меч в едната ръка и чаша вино в другата - класическа метафора за грузинския характер, горещо приветства гостите и страстно се бори с враговете. Това е кратка разходка по билото от крепостта Нарикала и станцията на лифта.

2. Грузински национален музей

Основният акцент на впечатляващия национален музей е сутеренната археологическа съкровищница, показваща богатство от предхристиянско злато, сребро и скъпоценни камъни от погребения в Грузия, датиращи от 3-то хилядолетие пр. Н. Е. Най-зашеметяващи са приказно детайлните златни украшения от Колхида (Западна Грузия). На последния етаж Музеят на съветската окупация съдържа богата подробност за съветската репресия и местната съпротива срещу нея.

На приземния етаж са експонати от Дманиси, археологическият обект в южна Джорджия, чиито 1,8 милиона годишни черепи на хоминидите пренаписват изследването на ранното европейско човечество.

3. Хрели Абано 

Популярният Chreli Abano се гордее с впечатляваща фасада в персийски стил и е цялостно реновиран през последните години. Въпреки че сега изглежда отвътре подобно на всяка сауна в света, това е може би най-удобното място да се насладите на хубава баня в Тбилиси. Препоръчително е предварително резервиране онлайн. 

4. Парк Мтацминда

Увеселителен парк в Тбилиси Увеселителният парк на върха на планината Mtatsminda ще заинтересува децата, но също така може да бъде много забавен за възрастни (вижте огромното виенско колело), ​​а гледката към града е нищо по-впечатляваща. Стигнете до тук от центъра на града, като използвате фуникулера .

5. Красивият оперен театър в Тбилиси

Красивият оперен театър в Тбилиси, в сграда от 19-ти век в неомавриански стил, най-накрая е отворен отново след години на ремонт през 2016 г. и изглежда великолепно. Оперни, балетни и класически концерти играят тук на пълни зали, но през летните месеци може да откриете, че има повече хора, които снимат представления, отколкото да ги гледат.