Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

  • Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда
    Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

Ако се чудите къде да си направите екскурзия този уикенд в района на София, едно добро попадение би било Пасарелското езеро на 15 км на югоизток от столицата. Бистрите му студени води и буйната зелена растителност, която го обгражда, си заслужават да се изпитат на живо, а също и представляват живописен пейзаж за любителите на фотографията.

За да стигнете до езерото, дори не ви е нужен автомобил. Крайградски автобус 3 ще ви остави на точното място, въпреки че в началото може да ви се стори, че сте слезли по средата на нищото. Невзрачна табела от другата страна на шосето ви приветства към язовира, а зад нея се открива джунгла от храсталаци, към които води една стръмна изронена пътечка. Поемате си дълбоко дъх (може би се и напръсквате с репелент против насекоми за всеки случай) и се гмурвате в треволяците. Някъде тук обаче трябва отново да започнете да дишате, защото гледката, която се открива след около 5 секунди повторно секва дъха. Пред вас е дълъг въжен мост, като онези по приключенските филми, които се полюшват и поскръцват на вятъра. А на тридесет метра отдолу проблясват зелено-сините води на езерото и по нищо не издават дълбочината си.

Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

Правите си няколко селфита за Фейсбук на моста. Ако искате, можете да се тагнете от някоя екваториална гора край река Конго – що се отнася до пейзажа зад вас никой няма да оспори думата ви. И после продължавате нататък. Стъпвате отново на твърда земя на другия бряг и оттук пред вас има две възможности – да тръгнете по екопътеката нагоре към връх Половрак, откъдето се откриват главозамайващи гледки към София и към яз. Искър, или покрай самото езеро в търсене на удобно местенце за пикник, а такива ще намерите много.

Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

Изглед към София от връх Половрак

Ако сте изгладнели като нас, този път избирате втората възможност. Погледнати по-отблизо, водите на езерото сега изглеждат блазнещо бистри, за което съдите по многобройните рибки, видими под повърхността. И действително е така, но за да са чисти водите в българско езеро, обикновено трябва да се търси причина. В случая тя е, че язовир Пасарел е част от каскада Искър и като такъв, водите му се използват за питейните нужди на столицата, а къпането и риболовът в него са забранени. Този факт обаче по никакъв начин не помрачава почивката ви.

Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

Избирате си сгодна позиция, така че да се излежавате край езерото, загледани в съвършеното отражение на хълмовете на южния бряг във водата.

Язовир Пасарел - перфектното бягство през уикенда

Друга забележителност в околността е средновековната българска крепост Урвич. Според легендата някъде през 14-и век тук се разразила страшна битка с византийските войски, в която загинали много воини. Заради струпаните по-късно грамади човешки кости нарекли местността Кокаляне.

Можете да се разходите и в местността „Стражарски дол“, където е издигнат паметник в чест на българския летец изпитател Димитър Списаревски, загинал тук през Втората световна война. По време на бомбардировките на София, той успява да свали американски бомбардировач, като разбива собствения си самолет в него, жертвайки живота си. Край паметника са изградени пейки и беседки и тук също е подходящо място за пикник през уикенда.