Дървета в Китай сбъдват желания

  • Дървета в Китай сбъдват желания
    Дървета в Китай сбъдват желания

Да се помолиш за късмет на дърветата на желанията в долината Лам Суен (Lam Tsuen) е една от най-очарователните и добре запазени традиции в Хонконг.

През първите няколко дни на Лунната нова година местни жители и туристи се стичат пред тях, за да напишат своите пожелания за здраве, късмет, успехи. Те сгъват листчето и го пъхат в оранжева топка, която хвърлят в клоните на дърветата. Поверието е, че ако тя не падне, желанието ще се сбъдне.

Дърветата, които изпълняват желания, се намират близо до 300-годишния храм Тин Хау (Tin Hau). Той е разположен в малкото селце Фонг Ма По (Fong Ma Po), което има над 700-годишна история. Първите му жителите са били рибари, затова и храмът е посветен на богинята на морето. 

Дървета в Китай сбъдват желания
Снимка: Sarah Joy/Flickr


През 2005 г. оабче се случва инцидент – от едно от дърветата пада клон, който наранява двама от посетителите. Затова сега хората хвърлят изкуствените оранжеви „портокали“ върху реплика на късметлийските дървета или използват дървени стелажи. Така традицията продължава, но по по-безопасен начин.

Съществува легенда, според която преди много години една местна жена се разболяла мистериозно. Тогава Бог й се явил на сън и й казал да отиде при дървото пред храма Тин Хау. Там да хвърли многоцветна хартия (т. нар. джос хартия, която се изгаря по време на погребения в някои части на Азия) като дар за боговете. Жената изпълнила заръките и след това оздравяла. Оттогава се родило поверието, че тези дървета изпълняват желания.

Дървета в Китай сбъдват желания
Снимка: Beth Williams/Flickr


Как да си направите пожелание?

Използвайте цветна джос хартия, за да напишете желанието си. След това сложете листчето в пластмасова оранжева топка. Завържете я и я хвърлете възможно най-високо в клоните на дърветата. Само така желанието ви ще се сбъдне! Ако обаче топката падне на земята, помислете дали не сте прекалили в исканията си.