Днес нарисувайте птица

  • Днес нарисувайте птица
    Днес нарисувайте птица

8 април се отбелязва, макар и като неофициален празник, като Денят, в който да нарисувате птица. А след като прочетете историята, която стои в основата на този празник, и вие ще пожелаете да го отбележите.

Историята ни отвежда през 1943 г., когато едно 7-годишно момиченце – Дори Купър, отива да посети чичо си, който е ранен в сражение. Мъжът бил съсипан, тъй като при избухването на мина изгубил крака си. За да го разсее за малко, Дори помолила чичо си да й нарисува птица.

Той нарисувал една червеношийка, в отговор на което Дори се засмяла и отбелязала, че той не е особено талантлив художник, но въпреки това тя ще окачи рисунката му в стаята си.

Честността и непринудеността на Дори повдигнали духа на войника. Така при всяко следващо посещение на Дори той и останалите ранени военни организирали състезание кой ще нарисува най-хубавата птица.

След няколко месеца всички стени на лечебницата били покрити в рисунки на птици.

Съдбата на Дори обаче била трагична. Три години по-късно тя била блъсната от кола и починала.

На погребението й ковчегът й бил пълен с рисунки на птици от военните, сестрите и докторите от болницата. Тя станала известна като момиченцето, което повдигнало духа на десетки ранени и отчаяни войници.

Затова светът почита това, което е направила, с рисунка на птица на рождения й ден.

Всеки може да отбележи 8 април, като нарисува птица и подари рисунката на някого. Можете да изпратите и рисунката си на сайта на Денят, в който да нарисувате птица тук, за да бъде споделена със света.