Добре дошли в... ЗайзЗекс

  • Добре дошли в... ЗайзЗекс
    Добре дошли в... ЗайзЗекс

Хората навсякъде по света проявяват творчество в различни аспекти, но когато видиш табела за място, наречено ЗайзЗекс (Zye-Zex), нещата наистина стават доста странни. Странно е как въобще хрумват подобни неща и каква е историята зад тях, затова решихме да проверим в нета каква е тази история. Оказа се, че тя е доста любопитна, защото води назад във времето към един доста особен човек. 

Табелата я има на около половината път между Лос Анджелис и Лас Вегас в пустинята Мохаве и води към зле асфалтиран 7-километров път, който пък води до затворен спа комплекс, наречен Зайзекс Спрингс. Днес той вече има друго предназначение, но историята на сградата е повече от интересна и обяснява странното име.

В началото местността е била известна като Сода Спрингс, заради изворите, където индианците са идвали да си търсят вода. В близост е имало древна кариера, която по-късно е прераснала в мина. През 40-те години един особняк и радиоводещ на име Къртис Спрингър закупува земята и решава да направи спа център на мястото, което сам нарича Зайзекс Спрингс.

По-интересното е защо го наименуваименно с тази странна дума. Неговото обяснение е, че той е измислил Zye-Zex и това е „последната дума в английския език“. И вероятно е прав, защото нищо друго не може да звучи по подобен начин. Поне вече знаем коя е последната дума в английския.