Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)

  • Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)
    Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)

Нека бъдем честни, 2020 г. беше истинска борба.

Но има нещо за една година спадове и препятствия, което прави възходите по-важни по някакъв начин, карайки ни наистина да ценим добри новини, когато наистина пристигнат.

Ето защо събрахме 10 положителни истории от изминалата година, които ни повдигнаха духа и ни вдъхновиха.

6. Оцеляването на най-малкия опосум в света в Австралия въпреки пожарите

Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)Снимка: pixabay

 

С тегло по-малко от десет грама, малкият пигмей опосум (Cercartetus lepidus) се страхуваше да изчезне след ужасните пожари, бушуващи в части на Австралия в началото на 2020 г. Пламъците унищожиха приблизително 88% от животните. Въпреки това Земя за дивата природа на остров Кенгуру, програма за опазване на биологичното разнообразие, която има за цел да осигури безопасни убежища за растенията и животните, проучи 20 фауни и улови 20 различни вида диви животни. Сред тях имаше малки пигмейски опосум, което доведе до нови надежди, че животните са оцелели. Според експерти обаче сега трябва да се направи сериозна работа в подкрепа на рисковите животни.

7. Това куче, което беше избрано за най-сладкия кмет в света в град в Южна Калифорния

Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)Снимка: Шарлот Ранд

 

Политиката разделя, вече повече от всякога. Но има едно нещо, за което можем и трябва да се съгласим всички - кучетата са очарователни. И така, необвързаният и безпартиен град Идилуилд реши да избере за свой кмет Златен ретривър, известен като „Мюлер на могъщо куче Максимус, втори“ или просто кмет Макс II. Приятели за спасяване на животни от Idyllwild организираха спонсорирани избори с участието на различни домашни любимци. Кметът Макс I беше избран с преобладаващо мнозинство, но за съжаление почина във втория си мандат. Издирването беше извършено в САЩ и сегашният кмет беше открит от същата кръвна линия, така че той беше влязъл в длъжност незабавно. Сестра му Мици служи като негов заместник. Кметът имаше над 50 000 последователи в Instagram и ръководителите му получавали приблизително 15 обаждания на ден с молба той да бъде доведен да ги посети.

8. Холандска ферма за лалета, която разпространява многоцветно послание за надежда

Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)

 

Компанията за отглеждане на луковици холандски нарциси и туристическа компания Tulips в Холандия обединиха усилията си по-рано тази година, за да разпространят послание за позитивност към всички туристи, които не успяха да посетят страната тази година. Екип създаде 145-футово широко съобщение, което гласеше „Ще се видим догодина“, от цветните цветя. Отне пет часа, за да се събере ръчно съобщението по традиционния начин.

9. Емили Харингтън става първата жена, която свободно изкачва Златната порта на Ел Капитан за 24 часа

Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)Снимка: pixabay

 

Невероятните подвизи на отделни хора винаги са се оказвали вдъхновяващи и приповдигнати и това със сигурност беше случаят през ноември, когато Емили Харингтън стана първата жена, изкачила свободно маршрута на Златната порта на Ел Капитан за по-малко от ден. Харингтън е завършила маршрута VI 5.13 за 21 часа и 13 минути, а също така е едва четвъртият човек, който свободно се изкачи на височина 3000 фута за 24 часа след Томи Колдуел, Брад Гобрайт и Алекс Хонълд. Успешното изкачване идва малко по-малко от година след първия й опит, който я остави в болница. Маршрутът обикновено отнема на опитни алпинисти между четири и шест дни, за да се преодолеят над 40 терена или участъци.

10. Намаленото замърсяване помогна да се разкрие великолепна гледка към Хималаите

Добри новинарски истории, които ни повдигнаха настроението през 2020 г. (част 2)Снимка: pixabay

Тъй като Индия започна да въвежда сериозни мерки и ограничения поради опасността от COVID-19, страната наблюдава значителен спад в нивата на замърсяване, като Централният съвет за замърсяване на Индия потвърди, че вече има значително подобрение на качеството на въздуха. 

Резултатът? Жителите в Северна Индия съобщават, че сега могат да видят снежните шапки на могъщата планина Хималаи на хоризонта от над 200 км - гледка, която е била скрита от замърсяване повече от 30 години.