Докосни се до магията на българските язовири

  • Докосни се до магията на българските язовири
    Докосни се до магията на българските язовири
  • Докосни се до магията на българските язовири
    Докосни се до магията на българските язовири

Всяка година с нетърпение очакваме лятната ваканция, за да се откъснем поне за кратко от ежедневните задачи. Обикновено предпочитанията за почивка на морето надделяват.

Все по-често обаче се наблюдава засилен интерес към язовирите у нас. Те съчетават спокойствието на природата и лятната прохлада на планината. Язовирите са подходящи както за по-дълъг престой, така и за кратко уикенд бягство. Ето и примерен маршрут, който предлага разходка до язовирите в Родопите.

В нашия случай избрахме да се отдадем на кратка на СПА почивка край Велинград, а оттам да обиколим язовирите наоколо като идеи за това кои обекти да посетим си взехме от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Пътят до този в Доспат например минава през няколко големи водни басейна като язовир Батак, Голям Беглик и Широка поляна.

Язовир Батак се намира само на няколко километра от едноименното градче. Той е сред предпочитаните дестинации за почивка и риболов през цялата година, а посетителите му най-често отсядат в Цигов Чарк. В случай че изберете да посетите Батак, непременно трябва да се отбиете и в църквата-костница „Св. Неделя“ и Историческия музей в града. Само на 20 км от тях са и Фотинските водопади, но тях оставихме за следващо пътуване.

Голям Беглик е язовирът, привличащ вниманието на любителите на колелата, каяците и палатките. Той не е от най-посещаваните, но напълно разкрива магията на Родопите. Всяка година там се провежда „Беглика фест“, който е съпроводен от танци, музика и игри чак до вечерта. Оттам директно се отправихме към последната точка от нашето пътуване – язовир Доспат.

Докосни се до магията на българските язовири
Снимка: OMV

Доспат е най-високо разположеният град в България, а язовирът е обграден от борови гори и живописни хълмове. Постарахме се да обиколим всички достъпни точки, за да се насладим на спиращите дъха пейзажи. Любимото ни място се оказа панорамната площадка със страхотен изглед към язовира. Именно там посрещахме и изгрева на слънцето. Вариантите за настаняване наоколо са много. Ние избрахме да отседнем в Сърница, където опитахме и традиционни родопски специалитети.

Престоят ни в Доспат случайно съвпадна с провеждането на събора на чешмарите. Само в околността има близо 1800 чешми. Местните жители ни разказаха, че традицията се предава от поколение на поколение. В миналото се е смятало, че с изграждането на чешма се отдава почит към мъртвите.

И така, обиколката сред язовирите беше към края си. Красотата и спокойствието им ни зареди с много нови сили. Вдъхновихме се до такава степен, че започнахме да търсим варианти за еднодневна екскурзия на подобно място. Открихме, че язовир Пчелина се намира на около 60 км от София и веднага го добавихме в списъка с желани места, които да посетим.

Докосни се до магията на българските язовири
Снимка: OMV

Обиколката на язовир Пчелина е 34 км, а в топлите месеци в него могат да бъдат видени много гребци. Спираща дъха гледка се разкрива от височината на мястото, където е разположен параклисът „Св. Йоан Летни“, построен през далечната 1350 г. Вътре има запазени стенописи още от тогава. Вратата на параклиса е винаги отворена и всеки може да запали свещ.

Всички язовири, които посетихме, са лесно достъпни и са изключително подходящи и за пътуване с деца. Забавлението е гарантирано – може да избирате сред разходки, плаване във водите с лодка или пикник сред природата.

Още идеи за неповторими туристически преживявания можете да откриете в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.